Avokado pomaže u očuvanju zdravlja srca

May 11, 2024, 6:47 am

Uravnotežena ishrana i zdrav način života mogu biti važni faktori u poboljšanju zdravlja srca.

Uključivanje zdravih masti, poput nezasićenih masti, nešto je što dugoročno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti.

Dijetetičarke Alisa Smolen i Kortni Vikeri kao najbolji izvor zdravih masti izdvojile su avokado.

“Dodavanje avokada u ishranu jednostavan je i lak način za bolje zdravlje srca”, ističe Alisa Smolen.

Dijetetičarke su otkrile i nekoliko razloga zašto bismo ga trebali češće uključivati u ishranu.

Dobar izvor zdravih masti

Avokado sadrži zasićene i nezasićene masti, ali 75 posto njegovih masnoća su nezasićene, što ga čini izvrsnim izborom za zdravlje srca.

Nezasićene masti neke su od najzdravijih vrsta masti za zdravlje srca.

“Neka istraživanja sugerišu da nezasićene masti u avokadu, posebno oleinska kiselina, mogu biti korisne kada želimo da poboljšamo endotelnu disfunkciju ili sposobnost krvnih sudova da pokreću krv kroz tijelo”, tvrdi dijetetičarka Vikeri.

Nezasićene masti u avokadu daju mu kremastu teksturu i ugodan ukus u ustima. Ove zdrave masti takođe su uveliko odgovorne za to što je avokado tako hranljiva namirnica.

Pomažu u snižavanju nivoa holesterola

Nezasićene masti, u kombinaciji s vlaknima, mogu pomoći u povećanju dobrog holesterola, a pomažu i u snižavanju nivoa lošeg holesterola.

“Avokado je bogat vlaknima koja su poznata po tome što pomažu u povećanju HDL-a, odnosno dobrog holesterola. Želimo da se nivoi HDL-a povećaju, a nivoi LDL-a smanje kako bismo spriječili kardiovaskularne bolesti”, objašnjava Kortni Vikeri.

Mogu pomoći u smanjenju upala i triglicerida

Zdrave masti avokada mogu takođe pomoći u smanjenju upale, zahvaljujući protivupalnim mastima i omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masnih kiselina koje mogu smanjiti upale i smanjiti visok nivo triglicerida.

Odabir zdravih namirnica, poput avokada, koji sadrži zdrave masti, te voća, povrća i cjelovitih žitarica, može pomoći u smanjenju upale i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

(Tekst: Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *