Zagreb odbacio navode iz protestne note Beograda

February 25, 2024, 6:06 pm

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode iz protestne note Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana miješanje u unutrašnja pitanja Srbije.

Iz hrvatskog Ministarstva navode da je Grlić Radman konstatovao činjenicu o neusklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU iz ugla sukoba u Ukrajini.

– Ovakve izjave iz Srbije još jednom pokazuju svjesno i institucionalno negiranje činjenica o prirodi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ističu da evropska porodica ima svoje vrijednosti koje uključuju i poštovanje međunarodnog poretka, a koji je Rusija narušila, prenosi “Večernji list”.

– Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidat za članstvo u EU i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu Rusije i politiku EU u vezi s tim – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom izjava hrvatskog šefa diplomatije upućenih protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbije u cjelini.

Iz Ministarstva su ukazali da te izjave predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promovisanja mira i stabilnosti u regionu.

U noti se izražava očekivanje da će se visoki zvaničnici Hrvatske u narednom periodu uzdržati od izjava koje predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari Srbije, te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa dvije države.

Izvor: Srna

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Grlić-Radmana (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *