NSRS o Prijedlogu programa ekonomskih reformi

December 16, 2020, 11:03 am

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici u Banjaluci, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je danas da privredni razvoj mora biti cilj Vlade Srpske i svih institucija, te da je Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine kvaliteno sačinjen.

– Ovaj dokument usvajamo u teško predvidivim uslovima usljed virusa korona jer su nastavljeni negativni trendovi poslovanja u ovoj godini sa neizvjesnim prognozama za 2021. Zato je potrebno definisati kratkoročne i dugoročne mjere za pomoć privredi – rekao je Ćorić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Narodnoj skupštini da se u Republici Srpskoj od 2021. do 2023. godine može očekivati oporavak privrednog rasta po stopama 2,6, te 3,2 i tri odsto respektivno, kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

– Očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja, iako nižeg intenziteta, omogućiće pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i odraziće se na rast industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke industrije, koja je izvozno orijentisana – rekao je Višković u Narodnoj skupštini obrazlažući Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine.

NSRS će razmatrati i Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Prijedlog budžeta za 2021. godinu iznosi 3,795 milijardi KM i veći je za 159 miliona KM ili 4,4 odsto nego što je bio drugi rebalans budžeta za ovu godinu.

Na predloženom dnevnom redu 17. posebne sjednice je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama po hitnom postupku, Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o igrama na sreću, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu, te Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Poslanici bi trebali da razmatraju i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2021. godini, kao i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2021. godinu.

 

(RTRS – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *