Miličević: Siguran sam da će Vučić pronaći rješenje da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji

January 24, 2023, 2:39 pm

Siguran sam da će državno rukovodstvo Republike Srbije na čelu sa predsjednikom Vučićem pronaći najbolje rješenje za situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu te učiniti sve kako bi se spriječili novi ratovi, stradanja, ekonomsko i infrastrukturno devastiranje te demonizacija Srba i Srbije kakvu smo imali priliku gledati krajem prošlog vijeka a koja je, u pojedinim segmentima, prisutna čak i danas, istakao je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Mir nema alternativu. Srpski narod podnio je ogromnu žrtvu i izgubio dovoljno mladosti u prethodnim ratovima koji su dobijani na bojnom polju a gubljeni u završnim pregovorima i to je nešto što ne smijemo zaboraviti. Sada je vrijeme za racionalnu politiku, bez stradanja. Vrijeme je za diplomatiju i pobjedu ”za stolom”“, poruka je Milana Miličevića.

On kaže da kao i u svakom periodu velikih geopolitičkih preslagivanja na međunarodnoj sceni, region Balkana, htio to ili ne, uvijek postane prostor turbulencija.

„Vođenje racionalne politike bazirane na ostvarenju i očuvanju vlastitih nacionalnih interesa, jedini je način da se u periodu velikih previranja kojim svjedočimo, srpski narod sačuva od patnje i stradanja koja su kao nikada ranije, obilježila vijek za nama. Međunarodna politika, zasnovana na konceptu političkog realizma u kojem snažniji radi ono što želi a slabiji ono što mora, obavezuje političke vođe da pod ovim nebom, uz što manje žrtve, racionalnom i odmjerenom politikom, pronađu put opstanka svojih država. Pravda i međunarodno pravo su dva različita pojma i niti jedan od njih nikada nije bio naklonjen malim narodima kojima je, još od Peloponeskog rata i čuvenog melskog dijaloga, zakon jačeg, na ovaj ili onaj način određivao sudbinu“, pojasnio je predsjednik SDS.

On naglašava da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu kao jednog od temeljnih stubova Briselskog sporazuma bi bio ogroman korak ka rješenju problema na Kosovu koji svakim danom sve više dobijaju na zamahu.

„Evidentno je da su pojedine izjave i nemili događaji u poslednje vrijeme samo jedna vrsta pritiska na Srbiju kojem se, u procesu traženja rješenja nipošto ne smije podleći i time pokazati slabost“, zaključio je Miličević.

   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *