Kako se možete riješiti stresa za samo 30 sekundi

April 1, 2024, 7:35 am

​Stres je svakodnevna pojava, ali ponekad nas može potpuno obuzeti, ometajući normalno funkcionisanje. Upravo o tome govori ljekar, doktor Karan Rajan, ističući važnost disanja kao ključnog faktora za oslobađanje od stresa.

“Disanje utiče na rad srca. Svaki udah pomakne dijafragmu prema dolje, stišćući srce, što ubrzava puls. Dok izdišemo, dijafragma se podiže, srce se opušta, a puls usporava”, objašnjava dr Rajan. Preporučuje fokusiranje na sporo i duboko disanje kako bi se povećao vagusni tonus i usporio rad srca, olakšavajući tako stresne situacije.

Vagusni tonus je ključan za regulaciju tijela u stanju mirovanja, a disanje je najefikasniji način za ublažavanje stresa, slaže se i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), preporučujući opuštajuće tehnike disanja.

Stres može izazvati razne fizičke simptome poput glavobolja, napetosti mišića, želučanih tegoba i ubrzanog rada srca, ali i psihičke probleme poput problema s koncentracijom, donošenjem odluka te osjećajem bezizlaznosti i zaboravnošću.

Nutricionistkinja Natali Lemb ističe važnost uvođenja opuštanja u svakodnevnu rutinu. Preporučuje različite aktivnosti poput joge, meditacije, fizičke vježbe ili šetnje te naglašava važnost malih pauza i kvalitetnog sna kao ključnih faktora za borbu protiv stresa.

Ukratko, suočavanje sa stresom zahtjeva cjeloviti pristup koji uključuje svjesno disanje, aktivnosti opuštanja i pravilnu brigu o tijelu kako bismo održali mentalno i fizičko zdravlje, prenosi “Klik”.

(Nezavisne – Foto: Ilustracija/Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *