Dačić: Dva moguća ishoda u Briselu – razum ili nemiri

November 21, 2022, 10:54 am

Dva su moguća ishoda današnjih sastanaka u Briselu, jedan da ipak, prevlada zdrav razum, a drugi da dođe do incidenata, izjavio je ministar spoljnih polova Ivica Dačić, koji se nada da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu.

“Јasno je ko može da inicira takve vrste incidenata i adresa za pritiske je potpuno jasna. Da li neko želi da se ti pritisci usmjere ka Prištini ili ne, to međunarodna zajednica mora sama sa sobom da raščisti”, rekao je Dačić za Tanjug.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu da ne sprovodi represivne mjere nad srpskim narodom, jer to, upozorio je, može dovesti do ozbiljnog narušavanja ne samo javnog reda i mira, nego i regionalnog mira i stabilnosti.

Dačić kaže i da je sastanak u Briselu na koji se poziva predsjednik Srbije, u ovakvoj situaciji, potpuno nepotreban, odnosno, ako je neko želio da napravi pritisak i spriječi incidente na KiM, bilo je dovoljno da se samo pozove premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, s obzirom da je on strana koja pravi probleme.

“Srbija nikada nije odbijala dijalog i uvijek ćemo učestvovati u svemu tome. Mi se ovdje borimo da se primjenjuje Briselski sporazum za razliku od Kurtija koji, ne samo da ne želi da se primjenjuje Briselski sporazum, nego želi da se jednostranim aktima što više situacija na terenu iskomplikuje”, rekao je Dačić.

Naglasio je da je plan Kurtija da albanska strana zaume sjever KiM, odnosno, da cijeli suverenitet, za koji smatraju da je dovoljan za proglašenje države, prošire i na sjever, imajući u vidu da to do sada nije bio slučaj.

Istakao je da upravo zbog takvog stava Prištine srpski narod ne shvata olako to što se dešava oko tablica i ocijenio da je to još jedan od pokušaja albanske strane da se na perfidan način Srbi natjeraju da priznaju tzv. Kosovo.

Podsjetio je da albanska strana tjera srpske policajce da primjenjuju kazne prema sopstvenom narodu, zbog čega je, dodaje, i došlo do odluke da Srbi izađu iz institucija dok se ne povuče takva odluka, odnosno dok se ne krene u formiranje zajednice srpskih opština kako je predviđeno Briselskim sporazumom.

Poručio je da Srbi neće dozvoliti da budu žrtve toleratnog odnosa međunarodne zajednice prema, kako je rekao, nečuvenom ponašanju Kurtija koji gazi ne samo potpis Prištine, nego i potpis EU.

Smatra da je Kurti do sada pokazao da za njega ne postoji ni EU, ni Briselski sporazum, a ni zapadne velike sile, već da ga interesuje samo nezavisnost Kosova po svaku cijenu.

“Najviše ljudi žele ono što nemaju i za mene je takvo ponašanje psihološki potpuno razumljivo. Daleko su oni od toga, oni ne mogu da dobiju više od 83 od 193 glasa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija”, zaključio je Dačić.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *