Čelinac: Održana manifestacija ,,Sajam starih sorti, domaćih i bio proizvoda”

September 22, 2021, 11:16 am

U Čelincu je održana manifestacija ,,Sajam starih sorti, domaćih i bio proizvoda”na kojoj su predstavljene stare sorte sjemena i zdrave hrane.

Ova manifestacija koja je održana drugi put po redu, okupila je ove godine, sedam izlagača iz raznih krajeva Republike Srpske.

Sajam je pružio priliku da se predstave posebno domaćini i uzgajivači zdrave hrane sa teritorije opštine Čelinac. Među njima bila je i porodica Džombić koji se bave uzgojem povrća.

Navode da su za posjetioce predstavili prerađevine od povrća među kojima su u ovom periodu aktuelne ukiseljene paprike, krastavce i paradjz kao i ajvar.

Navode da je neophodno mnogo napora i truda kako bi se ovakvi proizvodi dobili ističući kako je sve manje domaćina a posebno domaćica koje žele da rade zimnicu.

Na ovogodišnjem sajmu bio je i Mijodrag Vuković iz banjalučkog naselja Krupa na Vrbasu koji je sa svojom malom porodičnom firmom ,,Vuk tartufi” predstavio proizvode od tartufa.

Među proizvodima bile su i prerađevinama od tartufa kao što su namazi i ulje od tartufa. Vuković poručuje kako želi sa ovim proizvodima, promovisati uzgoj i preradu tartufa za koje je, kako on kaže, u Srpskoj postoji malo  interesovanja.

Organizatori ove manfestacije bili su porodično domaćinstvo “Naše sjeme” koje je inače jedini proizvođač starih sorti sjemena u Srpskoj kao i Centar za kulturu, fizičku kulturu, sport, obrazovanje i informisanje.

Predstavnik domaćinstva “Naše sjeme” Vojin Kopuz, kaže kako je osnova svega, bila promocija nekih starih sorti koje su se nekada uzgajale na ovim našim podnevljima, kao i da se prikaže jedan poljoprivredni potencijal koji mogu predstaviti oni koji se bave ekološkom i bio proizvodnjom.

Kao organizator i jedan od izlagača, za posjetioce je predstavio neke stare sorte sjemena među kojima je grah kukuruzar, slavnoski grah ili zelenček kao i mali plavi kukuruz ili kokičar.

Kopuz navodi da su ove godine, imali oko 30 sorti sjemena u ponudi pri čemu se nada da će svake naredne godine, tu ponudu dopunjavati nekim novim sortama.

Ističe i činjenicu da je primjetno u posljednih nekoliko godina, da se čelinčani sve više okreću starim sortama kako zbog otpornosti na razne vremenske uticaje ali još više i zbog njihovih nutritivnih vrijednosti koje imaju po zdravlje i život.

Direktor Centar za kulturu, fizičku kulturu, sport, obrazovanje i informisanje Nikolina Jungić kaže da je ovaj događaj zahvaljujući pomoći opštine ali i drugih privrednih subjekata, ponovo tu, kako bi posjetiocima predstavio privredni potencijal Čelinca ali i drugih opština.

Za sve prisutne na Sajmu starih sorti, domaćih i bio proizvoda, bio je priređen i prikladan kulturno – zabavni program.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *