Mitrović: Gospodin Šmit ima problema sa činjenicama

September 22, 2021, 11:54 am

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a, Slavko Mitrović, komentarisao je intervju   Kristijana Šmita za Hrvatsku televiziju. Šmit kaže: „Vrlo je jasno da me imenovala međunarodna zajednica, da me imenovao Savjet za  provođenje mira. Ja sam u službi, ovdje sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem svijeta.“

Gospodin Šmit ima problem sa činjenicama, a one su nepobitne:

PRVO – ne postoji nikakva međunarodna zajednica kao organ bilo koga.

DRUGO – Po međunarodnom Dejtonskom sporazumu u BiH  ne postoji funkcija „visoki predstavnik međunarodne zajednice“. U BiH može postojati samo visoki predstavnik strana-potpisnica Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, dok je „republika BiH“ prestala postojati u Dejtonu.

TREĆE – u Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav savjet za implementaciju mira u BiH. Bilo je nekada, do 2000. godine, samoizabrano tijelo samoizabranih zemalja koje je samo sebe tako nazivalo, ali je i to prestalo postojati prije 20 godina. Samozvani upravni odbor savjeta za implementaciju mira nastavio je postojati i nakon toga, isto tako bez utemeljenja u Dejtonskom sporazumu.

ČETVRTO – Kristijana Šmita  za visokog predstavnika, pokušala  je  imenovati neformalna grupa zapadnih ambasadora u BiH, čemu se usprotivila ambasada Rusije, a potom i ambasada Kine. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji po Aneksu 10. potvrđuje ime visokog predstavnika kao izbor strana-potpisnica, odbio je imenovati Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Svoj glas za Šmita nisu dali  SAD, Velika Britanija, Francuska i još 10 članica, čime je odbijen pokušaj njegovog imenovanja od strane pojedinih sarajevskih ambasadora koji su grubo prekršili svoj mandat i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

PETO – Poslednji visoki predstavnik Valentin Incko podnio je ostavku što je prihvatio Savjet bezbjednosti, pa sada ne postoji visoki predstavnik u BiH.

Gospodin Šmit za sebe kaže da nije diplomata, već političar. Postavlja se pitanje – u čijoj službi je i šta radi njemački političar u stranoj zemlji koji ne „barata činjenicama, već svojim poimanjem svijeta“?

SNSD

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *