NS RS: Usvojene izmjene zakona o državnim službenicima

June 23, 2016, 12:28 pm

Usvojen je Zakon o javnim tužilaštvima Republike Srpske kojim se uređuje organizacija, nadležnost i ovlašćenje javnih tužilaštava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o studentskom organizovanju kojim se uređuju oblici studentskog organizovanja u Srpskoj, njihovo osnivanje i položaj.

Parlament Srpske usvojio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova kojim se ograničava rok odobrenja za nabavku i prodaju eksplozivnih materija i pirotehničkih proizvoda.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju kojim se detaljnije uređuje postupanje notara prilikom sačinjavanja testamenata.

Ovim nacrtom zakona propisuje se koje uslove moraju ispuniti lica kao svjedoci u sačinjavanju pisanog testamenta pred svjedocima, sudskog testamenta i testamenta sačinjenog kod notara, te koja lica ne mogu biti svjedoci.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja kojim se preciziraju uslovi za brisanje upisanih subjekata iz registra proizvođača, prometnika sjemena, proizvođača rasada i proizvođača micelija.

Usvojena je Strategija podsticanja stranih ulaganja u Srpsku od 2016. do 2020. godine čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti Republike Srpske na globalnom planu i rast stope privrednog razvoja.

Opšti cilj ove strategije usmjeren je na stvaranje stimulativnog investicionog ambijenta koji bi doveo do povećanja stranih ulaganja u Srpsku, navodi se u ovom dokumentu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio 13. redovne sjednice Narodne skupštine, dodajući da će o njenom nastavku javnost biti blagovremeno obaviještena.

Narodna skupština Republike Srpske, na 13. redovnoj sjednici, sinoć je gotovo bez rasprave razmotrila Prijedloge zakona o pravosudnom ispitu, o studentskom organizovanju, kao i izmjene i dopune zakona o sudskoj policiji Republike Srpske i prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova.

U nacrtu su razmotrene i izmjene Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine, o vanparničnom postupku i o nasljeđivanju.Pred poslanicima je bio i Prijedlog strategije podsticanja stranih ulaganja u Republiku Srpsku do 2020. godine.

 

(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *