Na KiM se u ovoj godini vratilo 108 raseljenih

July 25, 2014, 7:19 am

Jevtić je  rekao da se u period januar – jun 2014. godine na Kosovo vratilo 108 povratnika i da je u proceduri povratka još 177 lica, odnosno da tim osobama kuće treba da budu izgrađene u narednih dvadesetak dana i da će tada broj povratnika biti 285.

On je naveo nekoliko prepreka koji stoje na putu masovnijeg povratka raseljenih ističući da je u političkom smislu potrebna institucionalna saradnja Beograda i Prištine koja je u proteklom periodu izostala.

“Ono što na terenu predstavlja prepreku je pitanje uzurpirane imovine i nerješavanje tih slučajeva unutar pravosudnih organa i institucija koje se bave pravosuđem. Takođe postoji i ekonomski aspekt koji utiče na odluku ljudi da se vrate na Kosovo. Postoje sporadično problemi koji se tiču bezbjednosti, prije svega u metohijskom dijelu ali oni na sreću nisu toliko izraženi”, rekao je Jevtić.

Govoreći o problem u naselju Brđani, u sjevernom delu Mitrovice, gdje na povratku insistiraju Albanci za koje Srbi tvrde da nikada ranije tu nisu živjeli, Jevtić je kazao da podizanje tenzija ne ide u prilog bilo kome i da treba raditi na spuštanju tenzija i iznalaženju svih rješenja koja će doprinijeti normalizaciji odnosa između zajednica.

“U tom pravcu pregovarački sto je jedino mjesto gdje treba raspravljati i razgovarati o ovom i sličnim problemima i tako donijeti rješenje koje će biti prihvatljivo za obe strane”, kazao je Jevtić naglasivši da smatra da gradonačelnici sjeverne i južnog dijela Mitrovice uz pomoć Beograda i Prištine treba da sjednu za pregovarački sto kao što se već i krenulo i razgovaraju.

Taj proces treba da bude transparentan, a ne da imamo ono što se dešava da jedna strana daje tumačenje onoga što je dogovoreno na svoj način, a druga na svoj i da najeveću štetu trpe građani koji žive tamo.

“Mora se naći rješenje koje će omogućiti da se problem dugoročno riješi i da nemamo tenzije koje imamo danas”, kazao je Jevtić.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *