Startuje EP u vaterpolu: “Arena” rađa čaroliju

January 10, 2016, 12:10 pm

ČAROLIJA počinje. Čim su kročili na bazen u “Areni” vaterpolisti su se naježili od uzbuđenja. Vladari Evrope su impresionirani kako izgleda plivalište u najvećoj dvorani u regionu i s nestrpljenjem očekuju da počne današnji (20.30) duel sa Hrvatskom kako bi osetili huk sa tribina 11.000 navijača. Šampioni se raduju “svetskom klasiku” i nadaju se da će na početku 32. EP u Beogradu obradovati i navijače i sebe. Ali, i podvlače da okršaj sa velikim rivalom ništa ne rešava.

– “Arena” baš izgleda fenomenalno. Sastaju se dve najbolje ekipe na svetu i svi bi trebalo da uživaju. Želim svima veliki praznik vaterpola. Utakmica, za razliku od onih na ranijim takmičenjima, sada ništa ne znači, jer je svejedno biti prvi ili drugi u grupi. A to što smo favoriti nam nameće obavezu da ostanemo u vrhu i da pokažemo visok nivo igre – naglašava selektor Dejan Savić.

Današnja utakmica će ući u istoriju kao najposećenija na evropskim prvenstvima. To raduje Živka Gocića, koji podvlači da okršaj sa velikim rivalom nije i presudan.

– Sve što se dešavalo juče ostaje za nama. Prva utakmica ne donosi ništa, ali mi ćemo dati sve od sebe da slavimo. Očekujem spektakl i u vodi i na tribinama. Očekujem pravu podršku, a o Hrvatskoj nema šta puno toga da dodam. Lane smo igrali dva finala sa njima i pokazali su da uz nas igraju najbolji vaterpolo na svetu. Bez obzira na to što dolaze u izmenjenom sastavu, sigurno je da su jedni od favorita za medalju. Ipak, turnir je dugačak, a, kao i uvek, četvrtfinale je “dan D”.

Filip Filipović sa Slobodanom Nikićem i Živkom Gocićem ima priliku da osvoji peto evropsko zlato u karijeri.

– Nismo mnogo pričali o tome, a mislim da na to i ne bi trebalo sada da obraćamo pažnju. Da idemo polako, prvo od Hrvatske. Sada nam je najbitniji mir, da se posvetimo onome što najbolje znamo. Hrvati nisu u kompletnom sastavu, ali siguran sam da nisu ništa manje kvalitetni, nego kada su sa nama igrali finale SP u Kazanju. Posvećeni smo duelu sa njima, a posle ćemo videti u kakvom ćemo stanju biti i okrenućemo se novim protivnicima.

Andrija Prlainović primećuje da na startu šampionata igraju sa najatraktivnijim mogućim protivnikom:

– Videćemo kako će da nadoknade izostanak Muslima i Obradovića. S obzirom na to da je otvaranje, teško je prognozirati kako će izgledati utakmica. Biće žestoka, ali ne kao finalna, jer neće odlučivati previše na ovom turniru.

Dušan Mandić podvlači da nema razloga za brigu, da prva utakmica nije i poslednja:

– Prvo, pa najteži protivnik na startu. Igraćemo pred 11.000, 12.000 ljudi, osećamo pritisak domaćeg terena. Nema tu tajni, poznajemo se sa Hrvatima, očekujem neizvesnu, tešku utakmicu. Oni će doći potpuno rasterećeni, dok ćemo se mi boriti sa ulogom favorita i pritiskom. Verujem u nas, spremni smo.

Golman Branislav Mitrović smatra da im euforija i prethodni rezultati stavljaju dodatne tegove na duel sa Hrvatima:

– Moramo nekako da se isključimo iz svega ovoga što se dešava, kako bismo se maksimalno koncetrisali na utakmicu. Najvažnije je da se dobro startuje, odigra kako treba, da se na pravi način uđe u takmičarski ritam.

I Gojko Pijetlović očekuje tešku utakmicu:

– Hrvati dolaze veoma motivisani, a poznato je i da uvek napadaju tron. Njima je, kao i nama, bitna utakmica za prvo mesto u grupi. Navikli smo da na startu igramo najteže utakmice i nadam se da ćemo uspeti da se izborimo sa njima.

NIKIĆ: DA NE IZGORIMO

NAJTROFEJNIJI vaterpolista sveta Slobodan Nikić treperi pri pomisli da će igrati u krcatoj “Areni”:

– Poseban je osećaj biti ovde i biti učesnik jednog ovakvog takmičenja u Beogradu. Nadam se dobroj organizaciji i da nećemo izgoreti u želji, jer osećam da bih odmah mogao da zaigram. Hrvati su uvek nezgodni, dobijali smo ih u poslednjim, bitnim duelima. Očekujem tvrdu utakmicu, pogotovo što je prva, otvaranje. Ne verujem da će biti neka bajna igra, odlučivaće nijanse sa golom, dva razlike.

 

TUCAK: MOŽDA SE USPAVAJU

SELEKTOR Hrvatske Ivica Tucak impresioniran je “Arenom” i priznaje da svi u njegovom taboru jedva čekaju da utakmica sa Srbiju počne:

– Prvi utisci su više nego dobri. Organizacija je na vrhunskom nivou, što i nismo sumnjali kada je organizacija EP u pitanju. Trenirali smo u “Areni”, zaista izgleda fascinatno i lepo.

Strateg vicešampiona sveta je naglasio da se diže velika priča oko startnog duela:

– Lane smo odigrali dva finala u kojima je, na našu žalost, Srbija bila uspešnija. Ali, ovo je prva utakmica na turniru i nećemo joj davati preveliki značaj. Pokušaću da uhvatim kolegu Savića na spavanju, ali zaista je reč, bez obzira na veliko rivalstvo, o jednoj običnoj utakmici.

NIKOLIĆ OTVARA EP

PREDSEDNIK Srbije, ujedno i predsednik Organizacionog odbora, Tomislav Nikolić danas (20.00) će svečano otvoriti Evropsko prvenstvo u vaterpolu, a pola sata kasnije prisustvovaće utakmici između Srbije i Hrvatske.

DANAS

VATERPOLISTI

GRUPA A – 1. kolo

Španija – Slovačka 9.30

Crna Gora – Holandija 18.15

GRUPA B – 1. kolo

Francuska – Malta 16.45

SRBIJA – HRVATSKA 20.30

VATERPOLISTKINjE

Grupa A – 1. kolo

Portugalija – Grčka 11.00

Rusija – Turska 12.30

Holandija – Mađarska 15.15

SRBIJA – HRVATSKA 20.30

PLIVALIŠTE: “Arena”. Kapacitet: 11.000 mesta.

SRBIJA: Gojko Pijetlović, Mandić, Gocić, Ranđelović, Ćuk, Duško Pijetlović, Nikić, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović.

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bušlje, Macan, Lončar, Pavlović, Joković, Petković, Šetka, Sukno, Bukić, Vukičević, Bijač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *