PUT NAS DOVEO: Tea Borodenko iz Prnjavora, četkicom i ljubavlju slika pejzaže – 31.10.2021.

November 1, 2021, 11:45 am

Umjetnost je u životu Tee Borodenko iz Prnjavora prisutna od ranog djetinjstva, kako kaže, od kada zna za sebe. Svestrana, bavila se i sportom i plesom i mnogim raznim školskim sekcijama. Ipak, njen talenat za crtanje i slikanje uvijek je bio jasno naglašen, a za to su znali i njeni najbliži. To ju je ohrabrilo da krene u pravcu kreativnosti zbog čega je nakon završene srednje škole izabrala grafički dizajn i uporedo sa tim posvetila se umjetnosti. Sve ostalo je došlo spontano.

U svom kreativnom kutku osjeća mir i zadovoljstvo. Dovoljno je da uzme četkicu i boje i da se prepusti slikanju. To je njen ventil i odmor od ljudi. Upravo taj osećaj natjerao ju je da se i posveti slikanju.

Osim što ima nevjerovatan talenat, Tea ističe da bez ljubavi nema ni umjetnosti. Talenat za slikanje je oduvijek živio u Tei, a probudio se tek nedavno, kada je svijetu oko sebe pokazala kako izgledaju njeni crteži. Nevjerovatno je kolika je njena ljubav prema slikanju. Uvijek joj je, kako kaže, bila želja da ode u prirodu, na neko mjesto sa kojeg može posmatrati planine, more, vodu, šumu, cvijeće, te sve to kistom prenijeti na platno.

Tea uglavnom slika akrilnim bojama i uljem na platnu. Njene slike su, zaključujemo tražene, jer osim na instagram profilu i u mobilnom telefonu kojim ih slika, rijetko kada se neka zadrži da može da je pokaže. To joj je, ponosno priznaje, dodatni vjetar u leđa. Rado slike dragim osobama poklanja.

Inspiracije nikada ne manjka. Samo se, priča nam jednom desilo da joj se slika na kojoj je radila ne dopada. Tada je ostavila platno i sačekala da kistovi sami počnu da rade dobro znane, savršene poteze.

Iako nije vodila evidenciju sigurna je da broj dosadašnjih slika, prelazi brojku od 100. Sve su joj slike, kaže podjednako drage. Predstavljaju dio nje, njenog odrastanja i školovanja. I danas čuva svoju prvu sliku, koje je nastala sasvim spontano.

Slikarstvo, umjetnost koja joj ispunjava dane, nastalo je ljubavi. Jer, talenat je imala još od djetinjstva i školovanja, kada je učestvovala na skoro svakoj izložbi, a njene slike završavale u školskim časopisima. Pitali smo i da li postoji skrivena želja da jednoga dana otvori vrata svoje izložbe ?

Za umjetnost nije potreban samo talenat, već i oni drugi unutrašnji kvaliteti. Umjetnik treba, prije svega njegovati u sebi i čovjeka, sa nekom jasnom vizijom i ciljem, pa tek onda umjetnika, kao izvođača te vizije, ostaviti prostor u sebi za stvaranje. Umjetnost dolazi iz čiste emocije i treba znati njegovati tu emociju. Tea zna da njeguje emociju, brusi i usavršava talenat, koji okolina tek naslućuje, mijenjajući tako mikro-svijet u kome živi.

 

TV K3

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *