Ivanić: Odluka o izučenju Orića vraća BiH unazad

June 25, 2015, 6:30 pm

“Kad tome dodam i stanje oko rezolucije o Srebrenici, sve skupa je loše. Ovo će dodatno proizvesti nepovjerenje u pravosudne organe BiH jer ne vjerujem da će pokrenuti slučaj protiv Orića. Oni /pravosudni organi/ su poslužili da on bude oslobođen. Nastavlja se politika podjela sa katastrofalnim posljedicama i izrazito lošim ambijentom”, rekao je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, cijela priča oko Orića je bila izuzetno loša i napravila je ambijent u kojem se BiH vratila u prošlo vrijeme, i to očigledno služi za afirmaciju i pokušaj predstavljanja potpuno drugačije slike o ratu.

“U toj slici je jedna strana nevina – bošnjačka, niko sa njihove strane ne može biti optužen i služi da se bošnjački političari ponašaju slavodobitno kao pobjednici”, istakao je Ivanić.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Nasera Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Mučibabić: Izručenje Orića još jedna neprincipijelnost međunarodne zajednice

Univerzitetski profesor Milimir Mučibabić izjavio je da ga nije iznenadila vijest da će nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić iz Švajcarske biti izručen BiH i naglasio da je međunarodna zajednica još jednom pokazala nepravni i neprincipijelan stav.

Mučibabić je naglasio da dijeli mišljenje sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom da će Orić vjerovatno biti oslobođen i dodao da je to po svemu do sada viđenom prirodno očekivati.

– To je prirodno očekivati. Nije u pitanju samo Јovan Divjak ili Ejup Ganić, jer ako bi oni bili osuđeni onda bi oni koji su započeli rat u BiH bili odgovorni – ocijenio je Mučibabić, koji će večeras biti uvodničar na tribini u Beogradu na kojoj će učestvovati i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je zaključio da je međunarodno pravo u posljednjih 20 godina, otkad su SAD proglasile princip “da ono što je vaše može biti naše”, doživjelo sunovrat.

Kojić: Tužilaštvo BiH odmah da procesuira Orića

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić razočaran je odlukom Savezne kancelarije za pravdu Švajcarske da nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić bude izručen BiH, a ne Srbiji, obzirom da je Tužilaštvo BiH u više slučajeva pokazalo pristrasnost.

– Očigledno da je Tužilaštvo BiH posredstvom Ministarstva pravde BiH dostavilo Švajcarskoj dokumentaciju u kojoj ima dovoljno argumenata, činjenica i dokaza da Orić može biti procesuiran. Očekujem da Tužilaštvo BiH odmah preduzme mjere i procesuira Orića. Ovo je Tužilaštvu prilika da dokaže da nije pristrasno i da radi u interesu svih žrtava – rekao je Kojić.

On je naveo da se ne nada takvom ishodu s obzirom na ranije slučajeve poput Ejupa Ganića i Јovana Divjaka, te smatra da je Tužilaštvo BiH generator međunacionalne mržnje, da ne postiže pravdu za sve žrtve, porodice i narode i ne doprinosi pomirenju, a što bi trebalo.

– Bila nam je želja da Orić bude procesuiran u Srbiji jer ima dovoljno dokaza za to. Tužilaštvo Srbije za ratne zločine imalo je svjedoka, pripadnika 28. divizije (takozvane Armije BiH), a znajući kako radi Tužilaštvo BiH možemo da sumnjamo da će taj svjedok htjeti da svjedoči pred Tužilaštvom, s obzirom kakav ima pristup i rad kada je riječ o srpskim žrtvama, odnosno zločincima iz reda bošnjačkog naroda – istakao je Kojić.

Naglašavajući da svi zločinci treba da budu procesuirani, Kojić je rekao da je Orić lično činio zvjerstva i egzekucije na brutalan način, kao što je ubistvo sudije Ilića iz Srebrenice kojem je izvadio oči.

Kojić je upitao zar takve stvari nisu dovoljne za Tužilaštvo BiH da procesuira Orića, već taj predmet od 2009. godine drže u ladici.

– Glavni tužilac je rekao da je taj predmet u fazi prijave. On se pravdao bošnjačkim političarima i javnosti da mora da vidi koje mjere da preduzme da bi Orić bio izručen BiH. Zašto? Da bude izručen i da predmet bude i dalje u ladici? Ako su dostavili dokaze da se vodi postupak protiv Orića u BiH, onda neka taj postupak okončaju podizanjem optužnice i pravosnažnom presudom suda – zaključio je Kojić.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenci Naser Orić uhapšen je 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Mitrović: “Mrak” u procesuiranju zločina nad Srbima u BiH

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da odluka švajcarskih pravosudnih organa da Naser Orić bude izručen BiH, umjesto Srbiji, predstavlja “nastavak mraka u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima u BiH”.

“Puštanje Nasera Orića u BiH u potpunosti razotkriva diskriminaciju srpskih žrtava rata u BiH u pogledu traženja nestalih i procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima”, rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da slučaj “Orić” treba da bude upozorenje rukovodstvu Republike Srpske da se nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH mora odvijati u duhu ranije najavljenog referenduma na kojem bi se građani Srpske izjasnili o radu pravosuđa u BiH.

“Poslanici u parlamentu Srpske trebalo bi da se bave pitanjem procesuiranja ratnih zločina nad Srbima u BiH i radom pravosuđa u BiH, umjesto banalnim pitanjem kao što je sporni audio-materijal o navodnoj kupovini narodnih poslanika”, zaključio je Mitrović.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *