Razmišlja da amputira nogu kako bi ispunio uslov za paraolimpijadu (VIDEO)

July 31, 2020, 6:26 am

Britanski sportista sa invaliditetom Džordž Bejts (26) ne može da se takmiči na paraolimpijskim igrama u Tokiju, jer ne ispunjava uslove za plasman na veliku smotru.

Problem je u tome što se njegov invaliditet, praktično oduzetost donjih ekstremiteta, ne tretira “kao dovoljan” da bi se takmičio, što je natjeralo ovog momka na nevjerovatan potez da razmišlja o tome da mu se jedna noga amputira, kako bi ispunio uslove za takmičenje?!

Bejts je inače reprezentativac Britanije u košarci u invalidskim kolicima.

Njemu je još kao 11-godišnjaku, poslije povrede na fudbalu, postavljena dijagnoza CRPS (Complex Regional Pain Syndrome), koji mu, osim što mu stvara bolove, onemogućava da hoda.

“Proklet sam što imam ‘pogrešnu vrstu’ invaliditeta”, kaže Bejts, koji se ne miri sa činjenicom da njegov hendikep, prema postojećim propisima, nije dovoljno ozbiljan da se takmiči na paraolimpijaskim igrama.

Prije tri godine je debitovao kao košarkaš u invalidskim kolicima, osvojio je čak evropsko i svjetsko zlato, ali sada se pojavio problem pred olimpijske igre koji djeluje nerješiv za ovog momka.

Da bi uopšte mogao da učestvuje morao bi da amputira donji dio noge, ispod potkoljenice. Tek tada bi stekao uslov da se takmiči.

Bejts kaže da je imao priliku da amputira nogu kada je imao 14-15 godina…

“Tada sam odlučio da to ne uradim, imao sam tu opciju kad sam bio mlađi. Iz sadašnje perspektive, bolje da sam je odsjekao”,  kaže ovaj hrabri Britanac, koji, nažalost, sada opet razmišlja o tako radikalnom koraku.

Zbog propisa koji me onemogućavaju da se takmičim na olimpijskim igrama, možda ću biti primoran da opet porazmislim o toj teškoj odluci. To će biti velika odluka o kojoj ću razmisliti.

(Telegraf.rs)

 Video

     

    Komentariši

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *