Traži se pritvor za Bandića i naplata kaucije

March 10, 2015, 11:56 am

Kako je objavljeno na internet strani Državnog tužilaštva, osnovano se sumnja da je on od decembra 2014. do februara 2015. godine od svjedoka ispitanog u USKOK-u u krivičnom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih osoba vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz kao i da u vezi s tim potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Ujedno se osnovano sumnja da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015. godine, kao osnivač i predsjednik Zagrebačke fondacije za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i potpisao antidatirani dokument.

U njemu je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane fondaciji skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga, iako je znao da umjetnine nisu donirane fondaciji i da su njegova imovina.

Takav falsifikovani dokument je sačinio da bi u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikazao da umjetnine nisu njegovo vlasništvo i da time oteža postupak dokazivanja i oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom.

USKOK konstatuje da je osumnjičeni postupio protivno uslovima rješenja o kauciji i obećanju da neće ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i da neće ponoviti krivično djelo, pa Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora i naplatu kaucije od 15 miliona kuna (blizu dva miliona evra).

Kako podsjeća agencija Hina, Bandić se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. oštetio i državni buddžet. Ukupnu štetu Tužilaštvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga USKOK tereti da je s dvoje saoptuženika pogodovao udruženju “U ime obitelji” kojem je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno pribavio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna (40.000 evra).

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. novembra pošto je uplatio kauciju od dva miliona evra i obećao da neće uticati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi Agram.

Nedavno su hrvatski mediji objavili da Bandić namjerava da podnese ostavku na funkciju gradonačelnik Zagreba i tako izdejstvuje prevremene izbore na kojima bi učestvovao sa svojom strankom koja je u procesu formiranja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *