Banja Luka- Isplaćena plata od gotovo pola miliona KM (VIDEO)

November 5, 2018, 7:42 pm

Da je u RS i BiH sve veći jaz između bogatih i siromašnih potvrđuju i najnoviji podaci Poreske uprave RS. Naime, u Banjaluci je u toku ove godine isplaćena plata u iznosu od 466.783 KM, oblasti finansijskog poslovanja. Imajući u vidu da je prosječna plata 888 KM, ispada da je ovaj pojedinačni iznos oko 43 puta veći od prosječnog godišnjeg primanja građana s prosječnom platom.
Iako BiH spada u zemlju u kojoj se isplaćuju najniže prosječne plate i u kojoj je životni standard odavno srozan, pojedinci ipak žive iznad evropskog prosjeka. U prilog tome govori i činjenica da je ove godine u Banjaluci isplaćena plata od oko pola miliona KM, a legla je na račun radnika zapolenog u oblasti finansijkog poslovanja. To su potvrdili u Poreskoj upravi RS.
I dok je prosječna plata u BiH 888 KM, najviše pojedinačno mjesečno primanje u ovoj godini koje je u BiH nekom isplaćeno po osnovu radnog odnosa u iznosu od 466.783 KM veće je za oko 43 puta od prosječnog godišnjeg primanja građana s prosječnom platom. Iako se može pretpostaviti da se radi o određenom bonusu i menadžerskim platama koje dobijaju rukovodioci ovakvi iznosi iskrivljuju sliku o prosječnim platama u RS i govore o velikom jazu između bogatih i siromašnih, ističu ekonomisti.
Podaci o najvišim platama u BiH djeluju nepojmljivo prosječnom građaninu, čiji su prihodi, znatno ispod statističkog prosjeka, kaže Pavlović te navodi da će primarni zadatak nove Vlade morati biti smanjenje jaza između plata u javnom i privatnom sektoru.
Naveo je da je ovakvo stanje tipično za nerazvijene zemlje u kojima malobrojnije elite upravljaju svim bogatstvim, a obični građani jedinu nadu vide u iseljavanju.

TVK3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *