Ova majka imala je samo jednu želju – da joj SIN (5) OZDRAVI: Za to je dala deo sebe, a naši i britanski lekari izveli su PRAVI PODVIG

November 2, 2018, 12:10 pm

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj juče je izvedena retka operacija – srpski i engleski lekari laparoskopski su izvadili bubreg iz majke A. B. i transplantirali ga njenom petogodišnjem sinu Dž. B., saznaje “Blic”.

Tim sačinjen od vrhunskih pedijatara, nefrologa, hirurga, radiologa, urologa i radiologa iz Srbije i Engleske proveo je ceo dan u dve hirurške sale čineći sve da petogodišnjak iz Crne Gore konačno ozdravi.

Iako se transplantacije bubrega sa roditelja na dete rade često, pomak u ovoj grani medicine leži u tome što su doktori bubreg iz majke, koja je u ovom slučaju donor, izvadili laparoskopski, minimalno invazivnom hirurškom metodom.

To praktično znači da su hirurzi na stomaku majke kroz tri do četiri otvora pomoću laparoskopa (tankih cevi sa svetlom i kamerom) i specijalnih hirurških instrumenata odstranili bubreg, bez reza a kasnije i ožiljka, što je slučaj kod standardnog vađenja bubrega.

– Dečak koji je juče transplantiran ima urođenu bolest, anomaliju razvoja bubrega. To je, nažalost, dovelo do popuštanja bubrežnih funkcija, a kasnije i potrebom za zamenom bubrega – objašnjava za “Blic” docent dr Brankica Spasojević, pedijatar-nefrolog u Tiršovoj koja učestvuje u lečenju ovog pacijenta.

Prema njenim rečima, dečak je imao sreću da je moguća transplantacija, kao i da je majka odgovarajući donor. Ipak, doktori su se tokom operacije borili s raznim izazovima.

– Dete je veoma male telesne težine, ima nešto manje od 20 kilograma. Kada transplantirate tako malog pacijenta, ta intervencija spada u grupu rizičnih. Može doći do različitih komplikacija, od kojih je najčešća tromboza – priča dr Spasojević.

Detetova majka je, s druge strane, gojazna, što je opet bio problem, jer je bubreg od krupne majke mnogo veći od dečjeg bubrega. No, i ta prepreka je savladana.

PROČITAJTE I…

– Pored nefrološkog tima, u transplantaciji su učestvovali i anesteziolozi i radiolozi, kao i hirurzi urolozi koji su vršili proces. Majka neće imati veliki ožiljak, a već drugi, treći dan izaći će iz bolnice, jer je u pitanju minimalno invazivna metoda – rekao je Dučić.

Ovo je, inače, drugi put da se u Tiršovoj radi laparoskopsko vađenje bubrega.

– U poseti su nam stručnjaci iz dve velike bolnice u Engleskoj, oni su lideri u Evropi u transplantacionoj hirurgiji bubrega kod dece. Tim koji je došao čine urolozi dr Nisam Mamode i dr Nikos Kesaris, kao i nefrolog dr Jelena Stojanović – rekao je Dučić.

Isti tim lekara i danas će ući u operacionu salu. Ovoga puta u pitanju je mladić A. M. (19). On boluje od terminalne bubrežne insuficijencije. Njegov bubreg je prestao da radi i momak je na dijalizi godinama.

Sada su konačno ispunjeni svi uslovi da se obavi transplantacija, a ovom momku će donor biti njegov otac S. M. Iako ima 19 godina, on će biti transplantiran u Tiršovoj, jer se tu leči već godinama.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *