Osobe rođene zimi imaju veći rizik od doživljavanja moždanog udara

November 17, 2017, 10:49 am

Zimske bebe imaju veći rizik od doživljavanja moždanog udara kasnije u životu, navodi se u studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Razlog je taj što su njihove majke tokom prvog tromjesečja izložene zagađenom zraku, a utvrđeno je da je ovakvo izlaganje povezano s razvojem nepravilnih otkucaja srca koji mogu smanjiti dotok krvi u mozak.

Osobe koje su rođene na jesen rjeđe obolijevaju od dijabetesa jer su njihove majke u prvom tromjesečju izložene suncu koji povećava nivo vitamina D. Ovaj vitamin jača imuni sistem, a izlaganje suncu tokom posljednje faze trudnoće sprječava razvoj autoimunih bolesti, kao što je dijabetes.

“Istraživanje pokazuje koliko okolišni faktori, uključujući socio-okolišne faktore kao što je relevantna starosna dob, utječu na razvoj dječijih bolesti”, kazala je liderica studije Mary Regina Boland.

U istraživanju su analizirani zdravstveni kartoni 10,5 miliona ljudi u SAD-u, Južnoj Koreji i Tajvanu. Tražili su poveznicu bolesti s rođenjem mjeseca osobe. Rezultati su pokazali da bebe rođene između decembra i marta imaju veći rizik od nepravilnih otkucaja srca koji dovode do moždanog udara, dok bebe rođene na jesen imaju manji rizik da obole od dijabetesa 2.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *