Vučić: Osoblje povučeno zbog ofanzivnog obavještajnog djelovanja

August 21, 2017, 11:43 am

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razlog povlačenja osoblja Ambasade u Makedoniji na hitne konsultacije u Beograd ofanzivno obavještajno djelovanje protiv određenih organa i institucija Srbije i poručio da će Beograd znati zaštititi svoje interese.

Vučić je rekao da su nadležni organi Srbije ustanovili i pružili njemu i Vladi Srbije dokaze i saznanja o “veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv određenih organa i institucija Srbije”.

– Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose između Beograda i Skoplja. Naše je samo da naši ljudi budu pripreljeni i spremni. Biće vjerovatno i nekih promjena u našem osoblju – rekao je Vučić novinarima u Bariču kod Beograda.

On je naveo da Beograd želi da zaštiti prijateljstvo između Srba i Makedonaca, te da se istovremeno prilagodi “novom okruženju koje nije bilo poznato do prije nekoliko mjeseci”.

– Ne bi dalje u rasprave. Milim da će za sedam do 10 dana biti uobičajeno… Mi ćemo svoje interese da zaštitimo, gradićemo dobre odnose sa Skopljem, ali moraće ti odnosi da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju – rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija čekati odluku Skoplja, ali i Podgorice i mnogih drugih u vezi sa zahtjevom samoproglašenog Kosova o članstvu u Unesko.

Vučić je poručio da će se Beograd ponašati tako da zaštiti svoje interese, a ne ugrozi interese drugih zemalja.

– Ima tu i različitog djelovanja i miješanja nekih drugih sila. Naše je da se pripremimo i zaštitimo naše djelovanje od uticaja spoljnih faktora, ali i da zaštitimo sebe od uticaja spoljnih faktora – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija jedna od tih sila, Vučić je rekao da nije u ovom trenutku pomislio na Rusiju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je o odluci da bude povučeno osoblje ambasade Srbije u Makedoniji razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *