RUGIP za RTRS: Nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH

August 16, 2017, 12:01 pm
Prema Odluci o veličini, stukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH i izmjenama i dopunama te odluke, perspektivna vojna imovina nalazi na teritoriji 17 opština i gradova Republike Srpske, rečeno je za Radio-televiziju Republike Srpske u RUGIP-u.

RUGIPP - Foto: ilustracija

RUGIPPFoto: ilustracija

Nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu perspektivne vojne imovine “Veliki Žep”, u Han Pijesku, poručili su iz RUGIP-a.

U Područnoj jedinici Han Pijesak ove uprave primljen je zahtjev za knjiženje perspektivne vojne imovine i to na osnovu presude Suda BiH, ali je taj zahtjev odbijen kao neosnovan. Takođe, odbijena je i uložena žalba, kao neosnovana. Zahtjev se odnosio na stacionarno–komunikaciono čvorište “Veliki Žep”, odnosno nepokretnosti ukupne površine 11.474 kvadratna metra, navodi RUGIP.

“Postupajući u prvostepenom i drugostepenom upravnom postupku, u zakonu predviđenim rokovima, utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u presudi Suda BiH, te da navedena presuda nije sprovodiva u evidencijama o nepokretnostima koje vodi Uprava, odnosno Područna jedinica Han Pijesak”.

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove ukupno je stiglo 11 zahtjeva Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine i to na području Mrkonjić Grada, Prijedora, Banjaluke, Prnjavora, Dervente, Doboja, Bijeljine, Ugljevika, Foče i Bileće.

Kako je navedeno, zahtjevi se odnose na objekte: kasarna “Kozara” Banjaluka; kasarna “Bilećki borci” Bileća; kasarna “Žarko Zgonjanin” Prijedor; kasarne “Vojvoda Radomir Putnik” i “Treći maj” Doboj; stacionarno-komunikaciono čvorište “Svinjar” Prnjavor; kasarna “Kula” Mrkonjić Grad; lokalni poligon obuke i strelišta “Lazarevica” Ugljevik, kasarna “Zdravko Čelar” Derventa; skladište naoružanja i vojne opreme “Rabić” Derventa; skladište pogonskog goriva “Filipović” Foča, kasarna “Vojvode Stepe Stepanovića” Bijeljina. Riječ je o ukupnim površinama od oko 624 hektara.

Od ukupno pristiglih zahtjeva, sedam je odbijeno u prvostepenom postupku kao neosnovani. Na šest rješenja kojima su zahtjevi odbijeni su uložene žalbe koje su takođe odbijene kao neosnovane. Na jedno od rješenja kojim je zahtjev odbijen je uložena žalba koja se nalazi u razmatranju pred drugostepenim organom. Četiri zahtjeva su u radu pred prvostepenim organom u područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kažu u RUGIP-u.

Prema podacima kojima raspolaže RUGIP, kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine i postupanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, upravni sporovi kod nadležnog okružnog suda pokrenuti su u tri slučaja – Han Pijesak, Doboj i Bileća. Od pokrenutih tužbi u upravnom sporu protiv drugostepenog organa jedan je okončan u Okružnom sudu u Doboju tako što je tužba odbijena i potvrđeno drugostepeno rješenje ove uprave, istakli su za RTRS iz RUGIP-a.

Izvor: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *