PDP traži javno saslušanje svih aktera uključenih u prodaju RŽR “Ljubija” (VIDEO)

April 21, 2017, 7:19 pm

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiće da skupštinski Odbor za privredu usvoji zaključak kojim bi se obavilo javno saslušanje svih aktera u eventualnoj prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude /RŽR/ “LJubija”, najavio je danas poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo koji djeluje u tom klubu.


“Smatramo da treba da budu saslušani predstavnici `Arselor Mitala`, `Izrael investment grupe`, kao i državnog kapitala i resorni ministar Petar Đokić”, rekao je Šukalo na konferenciji za novinarima Kluba poslanika PDP-a.

Prema njegovim riječima, javno saslušanje bilo bi obavljeno s ciljem dobijanja svih potrebnih odgovora i podataka na osnovu kojih bi Odbor za privredu mogao zauzeti stav da li se prodaja državnog kapitala u RŽR “LJubija” može naći kao tačka dnevnog reda sjednice Narodne skupštine.

“Predložićemo i formiranje anketnog odbora Narodne skupštine Srpske, koji će ispitati sve aspekte priče o tome šta su u posljednjih 12 godina radili predstavnici državnog kapitala u skupštini akcionara `Arselor Mitala`, naročito u vezi sa raspodjelom dobiti, gdje Srpska nije prihodovala nijednu KM”, naveo je Šukalo.

Prema njegovim riječima, potrebno je i postaviti pitanje Vladi Srpske zašto je donijela odluku o prodaji preostalog djela akcijskog kapitala u RŽR “LJubija”, kada zna da je ugovorom predviđeno da nema prodaje trećim licima bez saglasnosti “Arselor Mitala” jer to vodi Srpsku u arbitražni postupak.

Šukalo je dodao da su ovi prijedlozi koje će inicirati Klub poslanika PDP-a radi zaštite i parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću.

Prodaja državnog kapitala u RŽR “LJubija” predložena je kao tačka dnevnog reda sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 25. april.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *