U Zagrebu sklopljen prvi gej brak

September 6, 2014, 7:54 am

Oni su sinoć i na svom Tviter profilu objavili fotografiju prvog dokumenta o sklapanju partnerstva – partnerski list,  uz objavu da je u Hrvatskoj sinoć stvarana istorija.

Više detalja o prvom gej braku u Hrvatskoj zasad nije poznato, ali kako prenosi Indeks.hr, radilo se o maloj ceremoniji samo za porodicu, ali je vjenčanju prisustvovao i ministar Arsen Bauk, koji im je poklonio – dvije kravate.

“Tačno je. U ime Republike Hrvatske sam im poklonio dvije kravate. To je simboličan poklon prvom paru koji je sklopio životno partnerstvo”, izjavio je za Indeks.hr ministar i otkrio da su dosad primili 17 zahtjeva iz različitih krjeva Hrvatske, a najviše iz Zagreba.

“Ovo je veliki korak naprijed”, rekao je Bauk.

Kako podsjećaju hrvatski mediji, Sabor je 15. jula usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definisan kao zajednica porodičnog života dve osobe istog pola.

Već nekoliko dana kasnije saznalo se da će prvi u takvu zajednicu stupiti dvojica muškaraca sa područja Zagreba stari između 30 i 40 godina.

U Zagrebu sve prijave za sklapanje životnog partnerstva predaju se u centralnom odsjeku za sklapanje brakova u Crnomercu.

U Zagrebu životna partnerstva može sklapati tridesetak matičara, a nijedan matičar se nije pozvao na savjest niti je rekao da ne želi da vjenča gej parove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *