Inspektori ne znaju ko je zagadio Drinu

October 20, 2016, 7:36 am

Ekološki inspektori iz Zvornika utvrdili su da je nakon uginuća oko 500 ribljih jedinki rijeka Drina bila nekoliko puta zagađenija nego inače, ali još nije otkriveno ko je prouzrokovao povećan stepen zagađenja.

– Analiza vode je shodno pravilniku o kvalitetu otpadnih voda koje se ispuštaju u Drinu pokazala da je nekoliko parametara odstupalo u odnosu na maksimalno dozvoljenu koncentraciju. Niz elemenata je to mogao prouzrokovati pa ne možemo reći ko je i šta izazvalo zagađenje – kazao je ekološki inspektor Ratko Đorđić.

On je dodao da još nema elemenata za pokretanje prekršajnog postupka.

– Preostaje nam da utvrdimo ko je priključen na vodu u pravcu od Fabrike glinice “Birač” do rijeke Drine u dužini od 1.500 metara. Već smo pokrenuli postupak za utvrđivanje, jer se u poslijeratnim godinama svako ilegalno priključivao na taj vod – rekao je Đorđić.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Bistro” Zvornik Nikola Cvejić kaže da su zvornički ribari ogorčeni zbog toga što nije objelodanjeno ko je kriv za zagađenje.

– Zataškava se ko je zagađivač iako se zna ko ispušta otrovne materije u Drinu. Svake godine dođe do trovanja ribe u Drini, samo što je ovaj put izgleda situacija izmakla kontroli, pa je uginulo oko 500 jedinki – rekao je Cvejić i dodao da veliki broj ljudi vodu iz Drine koristi za piće.

 

(Glas Srpske)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *