Dodik u NSRS: Odluka će biti povučena jer nema konsenzusa

November 6, 2017, 6:04 pm

Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici, razmatra prijedloge odluka o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, i izboru članova referendumske Komisije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju poslanicima poručio je da država Republika Srpska ima pravo da odlučuje o svojim stvarima i da niko drugi nema pravo da odlučuje umjesto nje.

“Republika Srpska ima svoja prava predviđena Ustavom i narod ne smije da odustane od toga da ima pravo da se izjasni na referendumu”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da će odluka o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH biti povučena, jer opozicija ovaj referendum nije prihvatila.

Pozvao je poslanike Narodne skupštine Srpske da stave van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH jer opozicija, koja je vlast na nivou BiH, izbjegava da realizuje očekivane rezultate referenduma.

“Rezultati referenduma mogu da budu uspješno sprovedeni ako ih sprovode i oni koji su predstavnici Srpske na nivou BiH, ali vi to nećete”, rekao je Dodik.

Naveo je da bi održavanje referenduma 19. novembra bila avantura i istakao da treba povući odluku dok se ne postigne konsenzus.

Dodik je istakao da je vlast smatrala da će opozicija imati drugačiju politiku na nivou BiH, gdje je vlast, a ne politiku baziranu na izdaji i pravljenju štete za Srpsku.

On je objasnio da zato nije ni bila objavljena ova odluka o referendumu, jer je vlast čekala konsenzus sa opozicijom.

“Povući ćemo ovu odluku i čekaćemo neko novo vrijeme za nju”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine tokom rasprave o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage Odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik Srpske pozvao je opoziciju da sa vlasti zajedno kreira novu odluku koja bi se odnosila na održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Dodik je rekao da je važan konsenzus o ovom pitanju, jer je opozicija u Srpskoj vlast na nivou BiH.

“Referendum je sveto pravo Republike Srpske i referendum će se održati za svako pitanje koje je bitno za Srpsku i građane”, dodao je Dodik.

On je ocijenio da je davno shvatio da Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, predstavljaju mjesto kreiranja novog političkog sistema u BiH koji će zajedno sa Ustavnim sudom BiH, ukoliko se od Republike Srpske ne ospori ili na drugi način onemogući, kroz politički progon i institucionalnu zloupotrebu dovesti do značajnog urušavanja snage institucija Srpske.

Dodik je naveo da je ponosan na Republiku u kojoj niko zbog političkog stava nije bio predmet progona, iako ima onih koji misle da treba postati vlast da bi se obračunalo sa političkim neistomišljenicima, što se moglo vidjeti 2014. godine kada je formirana vlast na nivou BiH, te kako se zloupotrebljavaju neustavno formirane institucije u BiH.

Dodik je podsjetio da je najviše prenošenja nadležnosti bilo u periodu kada je sadašnja opozicija bila vlast u Srpskoj, te da su se političke greške dešavale jer se međunarodna zajednica pokazala kao lažan partner, kreiravši sve u BiH na štetu Srpske.

On je naglasio da je ovaj referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH predlagan u dva navrata i da će biti predložen opet, ali da je potreban konsenzus vlasti i opozicije da se izglasa odluka o održavanju referenduma, ali da se prije toga treba ići na suspendovanje takve ranije skupštinske odluke.

Dodik je istakao da se ne može dozvoliti da se izglasa referendum, a da predstavici stranaka iz Srpske, koje su vlast na nivou BiH, to ne ispoštuju.

Pozvao je opoziciju da se zajedno sa vlašću suprotstave miješanju stranaca u unutrašnje stvari BiH i Srpske i da na taj način počnu borbu za novu Republiku Srpsku u kojoj će se pokazati subjektivitet i suverenost Republike i Narodne skupštine Srpske.

On je zahvalio opoziciji što prisustvuje sjednici, ali smatra “da je njihova disciplina proizvod naredbi američkog ambasadora u BiH Morin Kormak”.

“Niste otišli, zaključujem da ste odlučili da ostanete da ne bi nekoga razočarali”, dodao je Dodik i naglasio da njega nisu zvali stranci da povuče odluku i da se vlast ne plaši stranaca.

Poručio je da Narodna skupština Srpske mora da radi i donosi odluke, te da niko neće moći da blokira njen rad.

 

Dodik je istakao da je veliki politički uspjeh 2011. godine bila posjeta tadašnjeg visokog predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

“Tada smo došli do zajedničke izjave da pravosuđe u BiH ima svojih nedostataka i važna je stvar da je zvaničnik Evropske komisije to rekao”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je prije godinu dana britanski pravnik, kao predstavnik OEBS-a, uradio detaljnu analizu rada Suda i Tužilaštva BiH, dok je Republika Srpska poslala 20 izvještaja Savjetu bezbjednosti UN.

Dodik je ocijenio da je nedopustivo da predsjednik PDP-a Branislav Borenović, kao predsjednik Odbora Narodne skupštine za evropske integracije, ne zna da postoji izvještaj OEBS-a o radu Suda i Tužilaštva BiH, a u svijetu predstavlja Republiku Srpsku.

Predsjednik Srpske rekao je da Republika Srpska trenutno ima najbolje makroekonomske pokazatelje, da nije prezadužena zemlja, da Srpska ima najveći broj zaposlenih od kada postoji, te da se broj zaposlenih povećava, a nezaposlenih smanjuje.

Dodik je rekao da Srpska servisira sve svoje obaveze i smanjuje apsolutni minus na svoj dug, te da inflacija nikada nije bila manja i da nije tačno da raste deficit.

Predsjednik Srpske izjavio je da stoji iza svega što je u javnosti rekao u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH. Odgovarajući na tvrdnje poslanika SDS-a Vukote Govedarice da je uvijek govorio nešto drugo, Dodik je rekao da je to dio njegove priče.

“Hoćete da kažete da je tada bila veća vrlina ne glasati za referendum, nego reći – ok idemo na referendum. Vrlina je vaše odbijanje, a ne ono što vam danas pričam cijeli dan”, rekao je Dodik.

Dodikje rekao je da je sadašnja vlast vratila snagu Srpskoj i da je spriječila stvaranje unitarne BiH.

“Obezbijedili smo da se dođe do mehanizma koordinacije koji vi i danas ne razumijete i ne želite da sprovodite samo zato što je to neko drugi uradio, a ne vi”, rekao je on.

 

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u toku obraćanja poslanicima u Narodnoj skupštini da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH važna tema u vezi s kojom se trebaju okupiti i vlast i opozicija. Ona je rekla da je odluka o sprovođenju referenduma donesena, ali da su političke stranke smatrale i druge okolnosti, zbog čega su predložile suspenziju referenduma.

Podsjetila je da je Republika Srpska održala jedan referendum te da se zakonski steklo pravo da Srpska može sprovesti referendum.

Premijerka je odgovorila i na optužbe opozicije kako Republika Srpska sve više tone ističući da u Srpskoj samo opozicija tone. Pozvala je opozicione poslanike da se ne bave politikanstvom i polemisanjem.

Cvijanovićeva je rekla da će se još baviti pričama o lopovluku, te da je interesuje da li među poslanicima opozicije ima onih koji su nekoliko godina dobijali plate na lokalnom nivou, a nikada nisu došli na posao.

“Otvaraćemo sve priče, trebamo se boriti protiv devijacija u društvu, i svi trebaju biti na udaru podjednako”, poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanović smatra da je potrebno da se vidi da li je opozicija u Narodnoj skupštini partner vlasti u strateškim pitanjima za Srpsku.

Ona kaže da je ogromna razlika između odluke o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i bilo kojeg drugog akta koji se donosi u Narodnoj skupštini Srpske.

“Od donošenja te odluke prije dvije-tri godine desile su se najmanje dvije stvari. Prva je da je opozicija u Srpskoj, na nesreću ovog naroda, vlast na nivou BiH, te da se ne mogu sprovesti određene stvari ako nisu dio ove priče”, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je druga važna stvar činjenica da je opozicija već pokušala da obezvrijedi referendum o Danu Republike, koji su nazivali “Dodikovim”.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da su poslanici SNSD-a u parlamentu BiH glasali da bi se potvrdile odluke o Sudu i Tužilaštvu BiH jer su smatrali da su im te institucije tada bile potrebne da bi se obračunavali sa politčkim protivnicima.

“Danas vam smeta opozicija za neprovođenje sopstvene odluke iz 2015. godine. Tada smo vas pitali šta će se desiti dan nakon referenduma i doživjeli smo salve ureda”, naveo je Govedarica. On je kritikovao namjere da se umjesto referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH organizuje potpisivanje peticije sa referendumskim pitanjem.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da postoji volja da bude održan referendum o radu Suda i Tužilaštva, ali da se sada postavlja pitanje kako to da se učini kada postoji veliko međusobno nepovjerenje.

Nezavisni poslanik Ilija Stevančević rekao je da je visoki predstavnik nametnuo Zakon o Sudu BiH, ali da su kasnije poslanici u parlamentu BiH, među kojim i oni iz Srpske, glasali za taj akt.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je kao predsjednik Odbora Narodne skupštine za evropske integracije uvijek pohvalno govorio o usklađivanju propisa Srpske sa zakonodavstvom EU. On je naveo da predstavlja Narodnu skupštinu i pozvao predsjednika Srpske da kaže gdje je čuo da je on rekao nešto suprotno interesu Republike Srpske.

Borenović je, u pauzi skupštinskog zajedanja, izjavio da tokom današnje rasprave poslanici od predsjednika Srpske nisu dobili odgovor na pitanje zašto odustaje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Na direktno pitanje – šta se desilo i promjenilo, pa vladajuća koalicija sada traži stavljanje van snage odluke o referednumu o Sudu i Tužilštvu BiH – nekoliko časova čulo se sve drugo, osim odgovora”, rekao je on.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske da nije stvoren opšti konsenzus o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, niti postoje uslovi za njegovo održavanje, i zatražio da se prihvati predložena odluka o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma.

“Opozicija nam treba kao vlast na nivou zajedničkih institucija, a ne kao opozicija u Srpskoj. Da ste opozicija i na nivou BiH ne bi ste nam trebali, jer bi mi proveli rezultate refrenduma i u Srpskoj i na nivu zajedničkih institucija”, pojasnio je Višković opoziciji tokom diskusije u Narodnoj skupštini Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić negirao je danas navode predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik da je Srpska prvi put dobila zakon o referendumu 2010. godine, rekavši da je prvi takav akt donesen 28. aprila 1993. godine.

Čavić je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske rekao da je na osnovu tog zakon bio raspisan i održan referendum 12. i 13. maja 1993. godine u vezi sa Vens-Ovenovim planom, za čije prihvatanje je Dodik, koji je tada bio poslanik, jedini glasao u Narodnoj skupštini.

 

Na kratkim konsultacijama predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i šefova poslaničkih klubova dogovoreno je da se predsjednik Republike pozove na sjednicu.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K.

Narodna skupština Srpske je 15. jula 2015. godine donijela odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

 

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *