Žunić: Ustavni sud postao političko oružje za razgradnju Dejtona

April 26, 2023, 11:01 am

BANJALUKA – Ustavni sud BiH je uzurpirao ustavnopravne kapacitete i stavio se u ulogu zakonodavstva, rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, na posebnoj sjednici posvećenoj radu Ustavnog suda i vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na RS.

On je, u ime predlagača obje tačke na objedinjenoj raspravi, rekao da je ovaj sud umjesto da zaštiti prava i slobode građana i ustavni poredak postao političko oružje za razgradnju Dejtona i alat međunarodnog protektorata.

On je rekao da ovaj sud odluke donosi tako što sudije Bošnjaci i međunarodne sudije preglasavaju Srbe i Hrvate, te da je svojim odlukama pokušao ne samo oduzeti imovinu nego i 9. januar kao Dan Republike.

Osim toga, kako je rekao, ovaj sud je nezakonito uspostavio Sud BiH, koji je, kako je istakao, na nepravedan način tretirao pitanje ratnih zločina.

Žunić je ustvrdio da po slovu Ustava Ustavni sud nema nikakvo pravo da reguliše pitanja imovine, te je naglasio da je BiH jedinstvena zemlja na svijetu u kojoj Ustavni sud sam sebi svojim poslovnikom daje pravo da izdaje privremene mjere kako bi suspendovao zakone koje, kako tvrdi, donose nadležni organi.

Zbog ovih činjenica, kako je istakao, Žunić je predložio zaključak kojim bi srpske sudije istupile iz ovog suda i tako mu oduzele legitimitet u donošenju odluka.

Što se tiče druge tačke, koja predviđa rokove za vraćanje nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i vojske, Žunić je rekao da je predloženo da se ukinu vremenski rokovi.

Pojasnio je da NS RS zadržava pravo da radi na vraćanju nadležnosti, ali da to ne treba da bude ograničeno vremenskim rokovima.

Da prisustvuju sjednici pozvani su i predsjednici političkih partija, ali je Kolegij juče odlučio da ne bude omogućeno pojedinačno obraćanje, već da se skupštini mogu obratiti samo narodni poslanici u toku rasprave o obje tačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *