Znate li zašto je toaletni papir uglavnom bijele boje? Ovo je razlog

February 1, 2024, 7:52 am

Proizvodnja toaletnog papira ima dva osnovna dijela: izrada sirovog papira i njegova pretvorba u krajnji proizvod.

Toaletni papir se proizvodi od celuloznih vlakana koja dolaze ili izravno s drveća ili od recikliranog papira, navodi hemičarka Jessica Carette.

Vlakna se miješaju s vodom kako bi se dobila kaša. Proizvodnja WC papira ima dva osnovna dijela: izrada sirovog papira i njegova pretvorba u krajnji proizvod koji kupujete u trgovini, objašnjava David Altemir, konzultant koji radi s tvornicama za proizvodnju toaletnog papira u SAD-u, piše Reader's Digest.

Proizvođači izbjeljuju drvnu pulpu vodikovim peroksidom ili hlorom kako bi ona postala bijela. Ovaj postupak izbjeljivanja više je od pukog estetskog procesa. Naime, tako se uklanja i tvar poznata kao lignin, pri čemu se omekšava papir.

Carette napominje da su celulozna vlakna također prirodno bijela. Međutim, ljepilo koje ih povezuje je smeđe boje koja se gubi zahvaljujući izbjeljivaču.

Dakle, nije nužan samo proces, već je i sirovina ta koja čini toaletni papir bijelim. Nadalje, ako se WC papir proizvodi od recikliranog papira, onda se najčešće koristi uredski otpad ili papir za pisače, koji je u osnovi već bijele boje. Ukratko, bijela boja toaletnog papira više je konvencionalna nego funkcionalna budući da toaletni papir ne mora nužno biti bijel da bi bio mekan i upijajući.

Ipak, postoje i razne vrste toaletnog papira u nekoj drugoj boji, no Altemir navodi da toaletni papir u boji povećava troškove proizvodnje rolni.

Većina toaletnog papira u Sjevernoj Americi bijeli je zbog preferencija potrošača, navodi Carette i dodaje da je situacija drugačija u Južnoj Americi i Europi gdje toalet papir može biti u raznim bojama.

Izvor: radiosarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *