Zlato “Banjalučankama”

July 13, 2016, 7:02 am

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike a capella u okviru najvišeg ranga takmičenja “Championship Competition” na Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja se od 6. do 16. jula održava u Sočiju, u Rusiji. Time je ovaj najtrofejniji hor iz Banjaluke, a koji djeluje pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, odbranio zlato osvojeno prije dvije godine u Rigi.

“Neopisiv je osjećaj sreće i ponosa koji nas sve trenutno prožima.

Sva takmičenja su nam važna i bitna, ali Horska olimpijada je uvijek izazov svih izazova.

Ovo je naše četvrto uzastopno učešće na Horskoj olimpijadi i nakon dva olimpijska srebra s olimpijada u Kini i SAD, uspjeli smo dva puta uzastopno osvojiti olimpijsko zlato – na prethodnoj Horskoj olimpijadi u Rigi i evo sada u Sočiju”, podijelio je Matović za “Nezavisne” prve utiske iz Rusije.

Matović naglašava da je uspjeh veći zbog činjenice da je u prethodne dvije godine došlo do smjene generacija, kao i da su mnoge članice prvi put nastupile na velikom svjetskom takmičenju.

“S ovom medaljom smo potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu te dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije ‘Musica Mundi'”, dodao je Matović.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” je u proteklih osam godina ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na međunarodnim horskim takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu.

Hor krasi podjednaka vještina u izvođenju tradicionalne, horske, ali i popularne muzike.

“Banjalučanke” su u dobroj mjeri zaslužne i za približavanje horske muzike širokim masama na našem području.

Najveće i najznačajnije horsko takmičenje održavalo se u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musica Mundi”, a okupilo je više stotina horova iz 73 države.

Takmičarski nastup hora “Banjalučanke” i drugih ansambala u veličanstvenom zdanju čuvenog Zimskog teatra ocjenjivao je sedmočlani internacionalni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku iz Rusije, Finske, Argentine, Kine, Filipina, Turske i Južnoafričke Republike.

Svjetska horska olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije svjetsko horsko takmičenje bijenalnog karaktera, koje je podijeljeno u tri dijela – kvalifikacije za Olimpijadu, zatim takmičenje u “Open Competitionu” (niži rang takmičenja) i takmičenje u “Championship Competitionu” (takmičenje pobjednika licenciranih internacionalnih takmičenja Svjetske horske asocijacije “Musica Mundi”).

Matović je u ime hora “Banjalučanke” zahvaliti svim republičkim i gradskim instancama, te prijateljima ansambla koji su pomogli odlazak i učešće ansambla na ovom prestižnom horskom takmičenju.

“Koncert prijateljstva”

Pored učešća na takmičenju, hor “Banjalučanke” je zajedno s horovima iz Rusije i Južnoafričke Republike održao “Koncert prijateljstva” na velikoj otvorenoj sceni Adler parka u Sočiju.

U okviru zvaničnog programa održavanja Svjetske horske olimpijade održano je i redovno dvodnevno zasjedanje Svjetskog horskog savjeta (World Choir Council), najvišeg strukovnog tijela horske asocijacije “Interkultur”, a koje okuplja ugledne predstavnike iz osamdeset zemalja svijeta i na kojem je zvanično potvrđeno da će naredna Horska olimpijada biti održana u Južnoafričkoj Republici.

Brojke

73 države učestvovale

7 članova žirija

4. učešće na Olimpijadi

4. zlato
(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *