Žene sa sjevera Kosova: “Dosta je Kurtijevog terora”

November 23, 2022, 6:37 pm

Dosta je terora Aljbina Kurtija, poručilo je danas više hiljada žena sa sjevera Kosova koje su održale protest u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice pod nazivom “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta”.

Medicinski radnik Gordana Savić pozvala JE međunarodne subjekte da čuju glas Srba i odgovor žena sa sjevera Kosova i Metohije na “ugnjetavanje i zulum” koji svakodnevno trpe od vlasti u Prištini.

Ona je u obraćanju podsjetila da su vlasti iz Prištine oduzimanjem lijekova, zaustavljanjem vozila hitne pomoći onemogućile srpske medicinske radnike da liječe bolesne, prenosi Srna.

“Sve imamo jedan cilj – da našoj deci obezbedimo mir, slobodu i bezbrižno detinjstvo, što im je, nažalost, onemogućeno”, istakla je Savićeva.

Žene sa sjevera Kosova su svoj protest do mosta na Ibru izrazile i šetnjom glavnom ulicom sjevernog dijela grada i okupljanjem na trgu kod mosta, sa čije su sjeverne strane bili raspoređeni pripadnici Euleks policije.

Učiteljica Svetlana Radomirović iz Leška je istakla da su majke proteklih 20 godina živjele u strahu i da su se danas okupile da kažu da je sramota da srpska djeca žive i odrastaju u strahu.

“Molimo da svi oni koji to mogu omoguće srpskoj deci da žive i odrastaju u miru”, rekla je Radomirovićeva.

Ana Vuković, majka jedanaestoro djece iz Zvečana, naglasila je da za premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija ne postoji tradicija i kultura Srba.

“Kurtijeva politika je mržnja, a mi majke jedino možemo verovati našem predsedniku /Aleksandru Vučiću/, našoj vojsci /Srbije/ i našem Gospodu Bogu. Pozivam sve međunarodne subjekte da spreče Kurtija da se iživljava nad našom decom jer je naš jedini cilj mir”, rekla je Vukovićeva.

Rukovodilac Narodnih kuhinja “Majka devet Jugovića” Svetlana Stević rekla je da su se žene okupile da bi pokazale jedinstvo u borbi za osnovna i ljudska prava.

“Sa ove svete srpske zemlje šaljemo poruku mira i molitvu Bogu da nas sačuva, jer odavde nema nazad”, rekla je Stevićeva.

Protest je danas održan i u Gračanici, odakle su okupljeni poručili da su Srbi južno i sjeverno od Ibra jedinstveni u stavu da se moraju poštovati ljudska prava i da je Srbija jedina njihova država.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *