TV K3

android aplikacija

instaliraj

Završnica takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srpskoj

Završnica takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srpskoj

U finalu ovogodišnjeg takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj naći će se ukupno šest timova iz Srpske, koji će se u decembru pridružiti i direktno finalu ovog velikog takmičenja u Srbiji.

Ovu timovi su, naime, ostali u ovom takmičenju, koje su u RS provodi već 12 godina, nakon što su u oktobru prošli treći krug recenzija za svoje inovacione projekte, a koje kroz ovo takmičenje i obuke, pokušavaju da pretvore u uspješne poslovne modele.

Ovaj posljednji krug recenzija urađen je nakon završenih treninga, po usvojenoj metodologiji, te sa razvijenim poslovnim modelima, načinima komunikacije sa kupcima i klijentima i marketinškim strategijama.

– U oktobru je održan treći krug recenzija, nakon čega je ukupno osam timova ostalo u takmičenju, od čega šest timova odlazi u finale takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju, dok su preostala dva tima nagrađena u kategoriji najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim. Svi oni su u septembru prošli dva treninga “Testiranje poslovnog modela iz ugla finansija“ i „PITCH – testiranje rezimea“, nakon čega su timovi dostavili svoje poslovne modele – objašnjava Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, koji je jedan od partnera Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS u realizaciji ovog projekta u Srpskoj.

On podsjeća da su se za ovogodišnje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u RS prvobitno prijavila 33 tima, za koje su u maju održane i tehničke recenzije, urađena je evaluacija pristiglih prijava i poslije tih recenzija ukupno 13 timova je nastavilo dalje takmičenje.

Ovih 13 timova su se u prethodnim mjesecima “borili” za ulazak u finale takmičenja u RS, te su u junu održane četiri radionice za timove o razumijevanju inovacija, definisanju jedinice proizvoda i cijene, poslovnim modelima inovativnog poslovanja i testiranju poslovnog modela iz ugla kupca.

Ulazak u finale im, naime, donosi i mogućnost da osvoje dio nagradnog fonda od ukupno 38.000 KM, ali i da učestvuju u finalu takmičenja koje se paralelno održava i za teritoriju Srbije.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u RS se, podsjećamo, odvija po ideji i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koje je prvobitno i pokrenulo ovaj program još 2005. godine.

Dvije godine kasnije takmičenje je prošireno i na Republiku Srpsku, zahvaljujući memorandumu o saradnji između resornih ministarstava Srbije i Srpske, te specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Tako je takmičenje za RS krenulo 2007. godine, od kada inovatori i timovi sa područja RS mogu da se prijave i da učestvuju u takmičenju koje se pod jednim takmičenjem praktično dešava na dvije lokacije.

Dio takmičenja se istovremeno odvija u Srbiji, a dio u Republici Srpskoj, s tim da finalisti iz Srpske idu direktno i u finale takmičenja u Srbiji, odnosno pridružuju se u finalnom ocjenjivanju timovima iz Srbije, a koje se tradicionalno dešava krajem decembra u Beogradu.

Neposredno prije toga, ovi finalisti, završe i finalno takmičenje u Srpskoj.

– U novembru će biti održan posljednji krug obuka sa ciljem da takmičari dobiju neophodna znanja i izrade svoje prezentacije za finale koje će biti održano 13. decembra u Banjaluci. Nagradni fond takmičenja u RS je ukupno 38.000 KM i on se raspoređuje na finaliste na osnovu rangiranja, tako da prvi dobija najveći iznos i tako dalje. Njihov rezultat kasnije u Srbiji nema direktan uticaj na raspored tog fonda – ističe Drago Gverić.

Nekon što završe takmičenje, podsjeća on, mnogi od ovih timova nastavljaju komercijalnu eksploataciju svoje poslovne ideje, modela i inovacije, od koje neke i zažive, a nekima je potrebno još neko vrijeme da se razviju.

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

– U samo finale dođu inovacije i poslovni modeli za koje recenzenti i potom žiri smatra da ima najveći potencijal i da može imati najveću valorizaciju na tržištu. Naravno, dobar dio ideja koje dođu zahtjeva nastavak ulaganja u razvoj tehnologije, jer ne može to odmah da ide u serijsku proizvodnju, ali svi koji prođu do finala izađu spremni da dalje pregovaraju sa klijentima i potencijalnim investitorima i zatvaraju aranžmane kako bi izašli na tržište i to je vrednost ovog takmičenja – ističe Gverić.

Na konkurs za najboljnu tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj, u martu i aprilu, svake godine stigne 30 do 40 inovacija i inovativnih tehnoloških rješenja.

Takmičilo se ukupno 308 timova

Cilj ovog takmičenja jeste da promoviše inovacije i tehnološka dostignuća koja mogu da se povežu sa privredom, odnosno da inovatore podstakne da svoje ideje razviju u uspješne poslovne modele.

Tokom 12 godina kroz takmičenje je prošlo 308 timova, među kojima su neki u ovoj ideji u uspjeli, te danas vode uspješne biznise zasnovane na inovativnom proizvodu.

Od tih 308 timova, kroz takmičenje je do sada nagrađeno ukupno 94, a ukupan iznos nagrada koje su oni dobili bio je 464.500 KM.

(srpskainfo)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.