Završni turnir projekta “Badminton za inkluziju” – Projekat koji briše granice i slavi različitosti (FOTO)

January 28, 2024, 2:38 pm

U srcu grada Doboja, odvijao se jedan nesvakidašnji sportski događaj koji je postavio novi standard u svetu inkluzije i sporta. Projekat “Badminton za inkluziju”, organizovan od strane Badminton Kluba “Sertini” Doboj, u saradnji sa Badminton Klubom Banja Luka, okupio je decu različitih etničkih i socijalnih pozadina pod sloganom koji nosi snažnu poruku: “Nema razlike”.

Završni turnir ovog projekta nije bio samo takmičenje; bio je to događaj gde su granice nestale, a različitosti su slavljene. “Najjača djeca Doboja”, deca sa poteškoćama u razvoju, zajedno sa svojim vršnjacima iz Badminton Klubova “Sertini” Doboj i Banja Luka, pokazala su svijetu kako badminton sport može biti moćno sredstvo za inkluziju.

Format takmičenja bio je jedinstven: svaki tim se sastojao od jednog deteta sa poteškoćama i jednog školskog deteta. Ovaj pristup nije samo promovisao inkluziju, već je i podstakao stvaranje novih prijateljstava i razumijevanja među decom.

Značajno je istaći intenzivnu zastupljenost multietičnosti i gendera, što je dodatno obogatilo događaj. Ova dimenzija projekta ističe kako badminton sport prevazilazi kulturološke, etničke i rodne barijere, gradeći mostove među ljudima.

Posebno su se istakli organizatori projekta – Dario(Mačak), Sale i Dušica, kao i trenerski tim predvođen Brane Srdićem, predsjednikom Badminton Saveza BiH, i Miroslavom Kočićem iz Badminton Kluba Banja Luka. Njihova posvećenost, stručnost i entuzijazam bili su ključni za uspeh ovog projekta.

Svako dijete koje je učestvovalo na turniru otišlo je kući sa poklon paketima, zahvalnicama, badminton reketima i lopticama, kao i simboličnim “zlatnim medaljama”. Ovi pokloni nisu bili samo znak pažnje, već i podsjetnik na vrijednosti koje ovaj projekat promoviše: jednakost, inkluziju i zajedništvo.

Projekat “Badminton za inkluziju” je više od sportskog događaja; to je pokret koji pokazuje kako badminton sport može biti sredstvo za prevazilaženje društvenih barijera, promovisanje različitosti i inkluzije. Ovaj događaj u Doboju je primjer kako zajednička strast prema sportu može ujediniti ljude različitih pozadina i sposobnosti, podsećajući nas da zaista “Nema razlike” kada su u pitanju ljudske vrednosti i dostojanstvo.

Iako se projekat završava Badminton Klub Sertini nastavlja da se druži svake subote sa djecom sa poteškoćama i svi ste dobrodošli Subotom od 16:00h-17:00h

#BadmintonZaInkluziju #NemaRazlike #InkluzivniSport #Doboj #BiHSport #JednakostUključenost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *