TV K3

android aplikacija

instaliraj

Završena manifestacija “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019” (VIDEO)

Završena manifestacija “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019” (VIDEO)

U mjestu Lipa završena je dvodnevna manifestacija “Dani Vučijačke brigade Lipa 2019”, koja je održana kao uspomena na herojsku odbranu prostora koji danas povezuje Doboj i opštine Modriča, Derventa, Vukosavlje i Brod.

U spomen-crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Vladimiru na Lipi služena je liturgija, održan parastos i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim srpskim borcima.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se jedna od značajnijih bitaka u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu odigrala na Lipi, gdje se branila sloboda, ognjište i nejač.

– Ovdje smo stvorili uslove da dovedemo skoro do poraza neprijatelja, koji je namjeravao da srpski narod protjera sa vjekovnih srpskih ognjišta. Vojska Republike Srpske je odgovorila svim istorijskim i ustavnim obavezama koje je imala – rekao je Savčić.

On je dodao da je obaveza svih da se sjećaju najhrabrijih boraca koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je Vučijačka brigada odbranila srpski narod na području Broda, Modriče, Doboja, Podnovlja, Vukosavlja, a njeni pripadnici su dali živote za slobodu i Republiku Srpsku.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da se svakog vikenda pred Spasovdan njeguje spomen na borbe vođene 1992. godine, kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja koridora.

– Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju Koridor života, najslavniju bitku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na koti Lipa izgrađena je spomen-crkva posvećena Svetom Jovanu Vladimiru, a u porti su podignuti spomenici srpskim borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom i Drugom svjetskom ratu – dodao je Vidić.

On je podsjetio da je današnje obilježavanje veoma tužno za srpsko stanovništvo, posebno sa prostora opštine Brod, gdje je više od 13.000 Srba protjerano sa vjekovnih ognjišta u roku od par dana.

U okviru manifestacije “Dani vučijačke brigade” jutros je ispred motela “Kamen” u Donjem Klakaru oko 100 učesnika krenulo u pješački pohod “Putevima prvog progona Srba u BiH”.

Tokom pohoda položili su cvijeće na mostu nedaleko od mjesta pogibije srpskih boraca Radovana Radovanovića i Mile Stevića, te nastavili put do Gornjih Vrela, položili cvijeće, a potom krenuli dalje prema Lipi.

Parastos je održan i ispred spomen-obilježja legendarnom komadantu Vučijačkog odreda Jugoslovenske vojske u otadžbinskom ratu Branku Kovačeviću i svim junacima iz perioda 1941- 1945. godina, gdje su položeni vijenci.

Održana je i biciklijada i maraton sa Trga patrijarha Pavla u Brodu do Lipe.

Vijence ispred spomen ploče poginulim borcima položile su porodice poginulih boraca, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnici opštine Brod i Modriča Ilija Jovičić i Mladen Krekić, delegacija Grada Doboj, zatim predstavnici opštinskih boračkih organizacija iz Broda, Modriče, Doboja, Petrova.

Vijenac je položila i delegacija Udruženja amputiraca Doboj, Republička organizacija za traženje nestalnih civila, Veterani opštine Modriča, Veterani 5. Odreda iz Doboja, Ravnogorskog četničkog pokreta Brod i druge delegacije.

Organizatori manifestacije “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019” bili su opštinska Boračka organizacija, Srpska brigada Vučijaka, a pokrovitelji su opština Brod i Turistička organizacija.

Tokom prva tri mjeseca odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja, na planini Vučijak, na koti Lipa, zaustavljen je prodor regularnih jedinica Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga iz pravca Broda i Dervente u dubinu srpske teritorije na Trebavi i Ozrenu.

Za manje od tri mjeseca poginula su 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA, braneći liniju odbrane dugu 25 kilometara.

Do Lipe je obezbijeđen prevoz iz Broda i organizovan ručak za sve posjetioce.

Izvor: SRNA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.