Završen prvi festival pozorišta: “Gospođica” okrunjena sa tri nagrade

May 25, 2023, 7:10 am
Predstava “Gospođica” Narodnog pozorišta Republike Srpske osvojila je tri nagrade na prvom Festivalu pozorišta Republike Srpske “Ljubica”, održanom u Kulturnom centru Gradiška.

– Jednoglasnom odlukom žirija, koji čine Radoslav Lale Pavlović, Nataša Drakulić i Gvozden Đurić, predstava “Gospođica” proglašena je za najbolju predstavu, a  Slađani Zrnić, prvakinji Narodnog pozorišta Republike Srpske, za ulogu Rajke dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu. Treća nagrada, na koju smo veoma ponosni, jeste nagrada publike za najbolju predstavu – saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za najboljeg glumca festivala otišla je u ruke glumcu Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandru Stojkoviću za ulogu Mira u predstavi “Miropomazani”, a u produkciji Gradskog pozorišta Gradiška.

Nagrada za najbolje glumce nosi naziv po prvom direktoru Gradskog pozorišta Gradiška Drašku Vidoviću koji je bio zagovornik festivala “Ljubica”.

Glumica Slađana Zrnić rekla je da je srećna, ali ujedno i tužna jer ta nagrada budi sjećanja na pokojnog Vidovića.

– Presrećna sam što sam učestvovala na festivalu koji se zove po prvoj profesionalnoj glumici BiH, Ljubici. Mislim da je veoma plemenito nazvati festival po njoj, a festival je odlično organizovan – rekla je Zrnićeva.

Glumac Aleksandar Stojković kazao je da glumcu svaka nagrada ima posebno značenje, ali da one moraju biti podstrek za dalji rad i dokazivanje.

– Jedino mjerilo da glumac vrijedi jeste to da on traje, da ga traže, a nagrade mogu da dođu ili ne – rekao je Stojković i dodao da je ovaj festival blagodat za pozorišnu umjetnost u Gradišci.

Direktor festivala “Ljubica” Zlatan Vidović izrazio je zadovoljstvo što je publika popunila sva mjesta u sali tokom svih pet večeri festivala.

– Ovim festivalom pobijedili smo u svakom smislu. U smislu kulture, posjećenosti, druženja, razmjeni energija, novih iskustava – objasnio je Vidović.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *