TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zaštititi “Branje trave Ive na Ozrenu”

Zaštititi “Branje trave Ive na Ozrenu”
Lokalitet Gostilj na planini Ozren, na kojem se baštini praksa branja trave ive, ima značajan kulturno-turistički potencijal za Doboj i biće izrađena studija zaštite i propisane mjere koje je potrebno donijeti kako bi se spriječilo ugrožavanje ovog nematerijalnog dobra, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

– Muzej u Doboju je podnio inicijativu, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa uradiće studiju zaštite i propisati koje su to mjere koje je potrebno donijeti kako bi se spriječilo ugrožavanje ovog nematerijalnog dobra, nakon čega će akt o proglašenju donijeti Vlada Srpske – rekla je Đakovićeva, koja je danas prisustvovala branju trave ive na ovom lokalitetu.

Ona je podsjetila da je element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske “Branje trave ive na Ozrenu” uvršten prošle godine na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska.

– Naša je obaveza da posvetimo pažnju njegovoj zaštiti i prenošenju na buduće generacije – rekla je Đakovićeva.

Ona je ukazala na kulturno-turistički potencijal koji ovaj lokalitet ima za grad Doboj i Republiku Srpsku, s obzirom na to da je “Branje trave ive na Ozrenu” svjetsko kulturno dobro, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ovaj element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske odnosi se na vjekovnu praksu branja trave ive isključivo na dan Usjekovanja glave Svetog Јovana Krstitelja, gdje ozrensko stanovništvo vjeruje da ukoliko je ubrana na ovaj dan iva ima skoro neograničenu ljekovitu moć.

– Branje trave ive igra ulogu i kohezivnog faktora lokalne zajednice, jer se na samom lokalitetu Gostilj, mjestu branja, okupi i po nekoliko hiljada ljudi, ali je i posredno čuvar određenih elemenata tradicije ozrenskog područja, jer se za tu priliku može čuti tradicionalna ozrenska muzika, vidjeti ozrenska nošnja i zaigrati ozrensko kolo – navedeno je u saopštenju.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.