Zarobljenici sletjeli u Saudijsku Arabiju, među njima i hrvatski borac Vjekoslav Prebeg (VIDEO)

September 22, 2022, 12:53 pm
Rusija i Ukrajina izvršile su juče neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, među kojima su komandanti bataljona Azov iz Marijupolja kojima je ranije rečeno da će im se suditi, i deset stranaca, među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

On je već sletio u Saudijsku Arabiju avionom sa još devet stranih državljana.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obavještava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, pušten danas i da će sutra biti u Hrvatskoj.

” Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, od prvog dana predano radi i sarađuje sa ukrajinskim vlastima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ukrajinskog rukovodstva tokom njegove posjete Ukrajini u maju. Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu na posvećenosti, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja ” saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Prebeg je uhvaćen u blizini Marijupolja i optužen da je učestvovao u rušenju vlade kao ukrajinski plaćenik i zaprećena mu je smrtna kazna. On se u avgustu izjasnio da nije kriv na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu je suđeno zajedno sa Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najoštrije osudila optužnicu protiv Prebega, koji je bio zatočen u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije saopštila da je u kontinuiranom kontaktu sa ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Gardijan je objavio da su pušteni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Oslobođenje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Glassrspke.com (Foto: Youtube/ Screenshot)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.