Zamke seksi selfija: Mislite da ste privlačni, a okolina da ste površni!

July 17, 2014, 8:41 am

 

Studija Univerziteta Oregon došla je do zaključka da ljude koji na društvenim mrežama objavljuju svoje atraktivne fotografije, druge osobe vide kao neprivlačne i nekompetentne, kako društveno, tako i poslovno.

 

Psiholozi su za potrebe studije otvorili dva Fejsbuk profila fiktivne dvadesetogodišnje Amande Džonson i te profile ponudili volonterima uzrasta od 13 do 25 godina.

 

Ispitanici su imali zadatak da prema selfi fotografijama ocene tri osobine: seksualnu privlačnost, prijateljski potencijal i radne sposobnosti.

 

 

Rezultati su pokazali sledeće: za sve tri kategorije najviše ocene dobili su profili koji nisu imali seksi selfije, a ljude sklone objavljivanju takvih fotografija, a naročito žene, drugi doživljavaju kao površne i manje inteligentne.

Iako takve fotografije uglavnom dobijaju mnoštvo lajkova i pozitivnih komentara, većina ljudi pretpostavlja da su oni koji imaju potrebu za promovisanjem takvih selfija manje društveno i poslovno sposobni.

 

 

Trendom selfi fotografija zahvaćene su pretežno mlade devojake, koje tim putem žele da dobiju društvenu potvrdu da su poželjne i atraktivne – objasnili su psiholozi.

 

“Ne samo da provokativne fotografije ljudima generalno nisu privlačne, već stvaraju pogrešan utisak i mogu naštetiti nečijem ugledu” – upozorava vođa studije i psiholog Elizabet Denijels.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *