Zaharova: Dvostruki aršini – Srbi bez prava, a Albanci sa privilegijama

September 15, 2023, 12:25 pm
Zapadnjaci imaju dvostruke standarde u krivičnom pravosuđu kada su u pitanju Srbi i kosovski Albanci – Srbi imaju restrikcije i zabrane, a Albanci privilegije, ističe Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je na brifingu, na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, govorila o tretmanu

bivših vojnika terorističke “OVK” u Specijalnom sudu u Hagu, uključujući bivšeg “predsjednika” Hašima Tačija i “pređsednika parlamenta” Kadrija Veselija.

U 2022. godini, osmorici uhapšenih i optuženih Albanaca za teška krivična djela odobreno je 880 posjeta članova porodice i drugih lica.

Specijalni sud je dva puta ove godine dozvolio Hašimu Tačiju da putuje na Kosovo iz humanitarnih razloga – da se sastane sa svojim bolesnim roditeljima.

Za ove optužene stvoreni su maksimalno komforni uslovi – dato im je pravo da posjećuju teretanu, biblioteku, koriste fondove i imaju usluge posebnog računa.

Ograničenja u slučaju kršenja pritvorskih pravila su veoma blaga, krajnja mjera je dvonedeljna

samicu, a i tada bez zabrane telefonskih razgovora.

Bilo bi to sjajno kada bi postojali jedinstveni standardi u postupanju sa takvim zahtjevima i molbama. Ali postoji i druga realnost, druge činjenice – navodi Zaharova.

Kakav je odnos prema Srbima, koje je osudio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju ili njegov rezidualni mehanizam Na izdržavanju kazne u nizu evropskih zemalja nalaze se u mnogo težoj situaciji od Albanaca.

Bivši predsjednik Republike Srpske

Radovan Karadžić, prema riječima njegove kćerke, nikada nije uspio da natjera rukovodstvo britanskog zatvora da opremi ćeliju normalnom rasvjetom.

Milan Martić i general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević godinama su u izolaciji u estonskom zatvoru: dozvoljeno im je da kontaktiraju samo sa nekoliko drugih zatvorenika, a nemaju ni adekvatnu medicinsku njegu.

Već dugo se ponavlja priča o očiglednom nedostatku brige nadležnih ljekara za stanje bivšeg komandanta Vojske snaga Republike Srpske Ratka Mladića.

Sve ovo sugeriše da optužene za ratne zločine na jugoslovenskom prostoru zapadnjaci dijele u dve kategorije. Albanci sa Kosova, koji su navodno “na pravoj strani” , uživaju mnoge ustupke i privilegije, dok Srbe nastoje da dodatno ponize, ne dozvoljavaju im susrete sa svojim najbližima i ne pružaju im mogućnost da zadovolje svoje osnovne potrebe.

Takav pristup izaziva osnovane sumnje da će Specijalni sud u Holandiji biti u stanju da prevaziđe neslavne tradicije “haške pravde” i da sačuva nepristrasnost, zaključila je Zaharova, a prenose portali.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *