TV K3

android aplikacija

instaliraj

Za mjesec dana Zakon o kažnjavanju za učešće u ratovima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će za mjesec dana biti donesen zakon kojim će biti predviđeno kažnjavanje državljana Srbije koji učestvuju u ratovima van zemlje.

Za mjesec dana Zakon o kažnjavanju za učešće u ratovima

On je ocijenio da je učešće građana Srbije u ratovima u Ukrajini, Siriji ili Iraku veoma štetno za Srbiju.

Vučić je rekao novinarima u Vladi Srbije da se u Ukrajini na proruskoj, kao i na ukrajinskoj strani bori na desetine građana Srbije i da nije riječ o stotinama i hiljadama kao što se spekuliše.

On je naveo da su to uglavnom plaćenici i da Srbija za sada nema zakonsku mogućnost da zaustavi njihov odlazak, ali da se njihova kretanja i rute kojima odlaze da se bore na proruskoj ili ukrajinskoj strani prate zajedno sa svjetskim obavještanim službama.

Vučić je istakao da Srbija ne učestvuje ni u kakvim sukobima na teritoriji Ukrajine i da vodi ozbiljnu i odgovornu politiku.

On je naveo da izraženi problem predstavljaju i lica koja odlaze da se bore u Siriji i Irak, te najavio da će biti prihvaćen prijedlog ministra Rasima LJajića da se kažnjavaju lica koja učestvuju u ratovima kao državljani Srbije i da će to pitanje za mjesec dana biti riješeno u Skupštini Srbije.

“Pozivam sve te ljude da se vrate u svoju domovinu, da vode računa o svojim porodicama i svojoj državi, a ne da ratuju za bilo koga i bilo čije interese za 100, 2.000, 6.500 dolara u zavisnosti koju stranu izaberu”, rekao je Vučić.

Što se Srbije i njenih građana tiče, kaže Vučić, za njih su ratovi davno završeni.

“Mi gledamo na mirnu budućnost u kojoj razvijamo zemlju, odnosno kako da 2016. godine budemo ekonomski najrazvijenija zemlja u regionu, a ne kako da vodimo sukobe sa bilo kim”, rekao je Vučić.

Govoreći o istrazi o privatizaciji NIS-a koju je pokrenuo MUP Srbije, Vučić je rekao da državni organi čine sve što mogu i da će saopštiti ukoliko bude utvrđeno da je počinjeno bilo kakvo krivično djelo.

On je najavio da će u četvrtak, 14. avgusta održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o ugovorima koje je država Srbija sklopila sa stranim firmama, te dodao da očekuje da će od emiratske avio-kompanije “Etihad” dobiti odobrenje da objavi ugovor o privatizaciji JAT-a.

Komentarišite

Your email address will not be published.