Za Ameriku je BiH kolonija, dok Marfi iza toga vodi ličen ratove protiv Dodika

December 2, 2023, 11:35 am

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je Srni da SAD gleda na BiH kao na svoju koloniju, a da se američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi krije iza tog američkog interesa i vodi lični rat protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, njegove porodice i vrha Srpske.
“Marfi je iza tog američkog interesa sakrio vlastiti rat, vlastite komplekse i frustracije da bi vodio lične ratove da se obračunava sa čovjekom za kojeg smatra da ne treba da postoji”, naveo je Vranješ.

Vranješ je ocijenio da ta frustracija može da ima ozbiljne posljedice ne samo po bilateralne odnose sa BiH, nego mogu da se stvore i ozbiljne posljedice i unutar BiH takvim ponašanjem čovjeka, koji treba da bude samo ambasador koji komunicira politike svoje države i ništa više od toga.

“On vodi ratove, on se bavi sankcionisanjem, optužuje i napada porodice, targetira koga treba smijeniti ili drugo šta raditi. Dakle, to je lični rat. Koliko je njemu Stejt department dao odriješene ruke, mi to ne znamo. Ali, on to doživljava lično, a ne bi smio”, istakao je Vranješ.

Vranješ je ukazao na pristup SAD prema BiH kao njihovoj koloniji, u kojoj oni određuju ko je dobar, ko je loš, šta je ispravno, šta nije, u kojoj oni ruše međunarodno-javno pravo, i u kojoj su ga srušili još osnivanjem Savjeta za implementaciju mira /PIK/, bonskim ovlaštenjiam i svim podrškama pravnom nasilju koje se decenijama dešava u BiH.

“Znači oni su zakon, vrhovni zakon, a mi smo kolonija. Podsjeća na kolonijalizam i vrijeme Britanskog carstva. To je isti model, oni posmatraju BiH kao koloniju, u kojoj treba oni da donose odluke, da eksploatišu, usmjeravaju. To je interes SAD”, kaže Vranješ.

Prema njegovim riječima, oni su srušili pravni poredak i vladavinu prava u BiH poimanjem da je BiH njihov protektorat, u kojoj konačne odluke ne donosi narod, ne demokratskim putem, ne država, ne poslanici, već oni određuju kao jedna super sila u saradnji sa Velikom Britanijom.

On je dodao da je to jedan segment američkog poimanja BiH i građana i političara, a drugi je sam američki ambsador Majkl Marfi.

Vranješ je naveo da se upoređivanjem ponašanja ranijih američkih ambasadora može potpuno i precizno reći da je Marfi izašao iz okvira ambasadorskog mandata i počeo da vodi lično rat protiv Milorada Dodika, njegove porodice i protiv kompletnog vrha Republike Srpske.

“Ako njegova država to dozvoljava, to nam pokazuje koliko njegovoj državi nije stalo šta neki ambasador radi, kakvu silu primjenjuje i kakvo bahaćenje radi u jednoj državi u kojoj je akreditovan”, istakao je Vranješ.

On je ocijenio da je želja Marfija da nekome nanese štetu, što nije ambasadorski posao, kojim se ojačavaju bilateralni odnosi, već on smatra da treba da upravlja i smjenjuje.

“Marfi je izašao iz okvira ambasadorskog mandata i počeo da otvoreno pokazuje srbofobiju. Da je ovo normalna država, odavno bi bio proglašen za personu non grata”, rekao je Vranješ.

SRNA 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *