Youtube gasi funkciju Stories

May 27, 2023, 5:13 am

Videoservis YouTube se “rješava” Storiesa, funkcije za privremene postove koja uskoro postaje nedostupna korisnicima.

Korisnici YouTubea, koji su “prihvatili” format Storiesa i koristili ga, uskoro će ostati bez ove mogućnosti.

Popularni videoservis će od 26. juna početi “gasiti” ovu funkciju, a postojeći postovi će nestati nakon sedam dana.

Stories format se pojavio 2017. godine pod imenom Reels te je bio dostupan korisnicima koji imaju više od 10.000 pretplatnika.

Slično kao i s Instagramom, koji je preuzeo koncept Stories od Snapchata, YouTube Stories sadržaj je nestajao nakon određenog vremenskog perioda.

Kreatori su mogli koristiti Stories za objavljivanje novosti ili sadržaja “iza scene” kako bi promovisali svoj kanal. Međutim, čini se da Stories ipak nije dovoljno dobro prihvaćen, pristup je bio ograničen, mali broj kreatora ga je redovno koristio, a funkciju čak ni YouTube nije dovoljno promovisao.

Umjesto korištenja Storiesa, YouTube želi da kreatori objavljuju sadržaj na druge “površine” na platformi, Community Posts i Shorts.

Kompanija je nedavno proširila pristup za Community Posts, koji predstavlja funkciju objavljivanja novosti baziranu na tekstu, a dodala je i mogućnost isteka postova nakon određenog vremenskog perioda.

Kreatori mogu dijeliti ankete, kvizove, fotografije i klipove kao Community postove, a pojaviće se u tabu na kanalima.

YouTube radi na usmjeravanju popularnosti kratke forme videa, a to je Shorts koji je konkurent TikToku.

Cilj je uvjeriti tradicionalne kreatora drugog formata da počnu stvarati i kraći sadržaj. U februaru je YouTube počeo dijeliti prihode od Shorts klipova s kreatorima u skladu s rekonstruisanim planom monetizacije.

Iako su mnoge platforme usvojile story format koji je prvobitno popularizirao Snapchat, YouTube nije prvi koji “gasi” svoju verziju.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *