Vulin: Ratno stanje postalo uslov za početak pregovora sa EU

June 24, 2022, 7:57 am

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je EU svojim posljednjim odlukama na jučerašnjem samitu u Briselu pokazala da je ratno stanje postalo presudan uslov za početak pregovora.

Komentarišući odluku EU da dodijeli status kandidata Ukrajini i Moldaviji prije BiH i da ne otvori pregovore sa Sjeverenom Makedonijom i Albanijom, Vulin je naveo da EU do juče nije bila vojni savez, ali da se sada vidi da je Ukrajini učešće u ratu bilo dovoljno za početak pregovora, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

– Ne smijem ni da mislim šta će biti uslov za okončanje postupka prijema /Ukrajine/. Nadam se da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu riječ, bez obaveze da ratuje – istakao je Vulin.

On je ukazao da je Ukrajina postala kandidat za članstvo uprkos neispunjavanju standarda, koji se pažljivo primjenjuju na balkanske zemlje, navodeći da je Kijev preskočio nekoliko decenija pritisaka, ucjena i birokratije.

Prema njegovim riječima, ako je presudni kriterijum za prijem u članstvo ili za početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu, onda je Srbija mogla još 1999. godine da počne pregovore sa EU.

– Ipak, izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, za brzi pristup u EU mora se sukobiti sa Rusijom – naveo je Vulin.

On je Ukrajini poželio svaku sreću, a Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da ne moraju da zarate ni sa kim kako bi počele pregovore za prijem u EU.

– Ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka EU bio da zarati sa nekim, onda neka hvala, nije vrijedno toga – poručio je Vulin.

Predsjednici i premijeri članica EU odobrili su juče status kandidata za pridruživanje Uniji za Ukrajinu i Moldaviju.

Na samitu je izražena i spremnost da se takav status dodijeli i Gruziji, ali tek kada ispuni postavljene uslove.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *