Vučić sa Micotakisom: U Evropi nisu uvijek srećni našim potezima, ali moraju da razumiju

February 12, 2024, 11:19 am

Razumijem da u Evropi nisu uvijek srećni svim našim potezima, ali isto tako u Evropi moraju da razumiju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Vučić je kazao da su Srbija i Grčka uvijek podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, kao i da vjeruje da će tako biti i u budućnosti.

Dodao je da je srećan što Srbija i Grčka njeguju dobre prijateljske i bratske odnose i što je sa Micotakisom razgovarao o svim aspektima bilateralne saradnje.

On je podsjetio da ove godine dvije zemlje obilježavaju 145. godišnjicu i da će ovo biti važna godina i ogromnog rasta naših ekonomskih odnosa i trgovinske saradnje, ali i godina u kojoj će se održati četvrti savjet za saradnju.

– Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima. Mnogo sam naučio od njega, saznao sam o važnim stvarima koje mi nisu na takav način bile poznate jer nismo dio EU – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija čvrsto opredijeljana za ubrzanje evropskog puta ka EU, ali da očekuje od Evrope i jasne signale podrške na tom putu.

– Rekao sam Micotakisu nedvosmisleno da je Srbija čvrsto opredijeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta, da smo zahvalni Grčkoj na toj podršci i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju kao poštapalicu, već da je to od suštinskog značaja za našu zemlju – rekao je Vučić i dodao:

– Ali sam isto tako rekao da razumijem da u Evropi nisu uvijek srećni svim našim potezima, ali isto tako da u Evropi moraju da razumiju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu – kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da je Grčka jedan od značajnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu i napomenuo da se tokom razgvora postavilo pitanje ima li Srbija neke druge alternative, neke druge puteve i želi li Srbija da bude dio EU, ali i želi li Evropa da Srbija bude dio EU.

– Razgovarali smo o nečemu što mi nazivamo agendom Ekspo 2027. godine. Rekao sam premijeru Micotakisu da je naš cilj i ostvariv san da kraj 2027. godine dočekamo sa ukupnom vrijednošću bruto domaćeg proizvoda od 100 milijardi evra – rekao je Vučić.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis zahvalio se predsjedniku Srbije na gostoprimstvu i rekao da se svaki put kada se nalazi u Beogradu osjeća kao da je kod kuće.

– Naš pogled je uvijek okrenut ka budućnosti, ka saradnji i blagostanju. Došao sam sa četiri ministra i delegacijom poslovnih ljudi sa željom da produbimo našu ekonomsku saradnju, posebno u energetskom sektoru i transportu – rekao je Micotakis.

Ukazao je da želimo da bolje povežemo Beograd i Solun.

– U tom smislu moramo da iskoristimo i evropske fondove namijenjene Zapadnom Balkanu. Regionalno povezivanje, koje prije svega povezuje građane, jedan je od najznačajnijih puteva ka EU. Proširujemo saradnju u energetskom sektoru i radimo na diversifikaciji. Više od 50 odsto naše energije je iz obnovljivih izvora i imamo puno znanja koje želimo da prenesemo Srbiji, kao i investicije – rekao je grčki premijer.

Micotakis je poželio sreću Srbiji na Ekspo 2027. za koji kaže da je veoma važan događaj.

Dodao je i da je Grčka spremna da na svaki načim pomogne Srbiji u pripremama.

– Srpska privreda je pokazala izuzetne brojeve i Srbija je daleko najrazvijenija u regionu. Grčka je najstabilniji podržavalac Srbije na evropskom putu i puno puta sam razgovarao u Evropi o proširenju. Siguran sam da Beograd treba da iskoristi povoljne okolnosti tim prije što mi je predsjednik Vučić prenio nedvosmislenu opredijeljenost Srbije evropskom putu – rekao je grčki premijer.

Uz ekonomske reforme grčki premijer kaže da je siguran “da će se Srbija ubrzano približavati EU”.

Stav grčke po pitanju KiM ostaje nepromijenjen, kaže Micotakis, i ponavlja da smatra da je dijalog jedini put.

– Mi pravimo veliki korak na našem zajedničkom putu, i našim saradnicima ćemo dati jasne smjernice nakon ovih razgovora – rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

RTRS (Foto: TANJUG)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *