Vučić: Ispoštovaćemo želju EU, ali bez sankcija Rusiji

August 22, 2014, 6:35 pm

“Ponašaćemo se u skladu sa preporukama koje smo dobili, ali mi nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom pisma EU Vladi Srbije da se ne iskoriste ruske sankcije prema EU i da Srbija ne izvozi u Rusiju.

On je rekao da građani Srbije mogu da budu spokojni i treba da znaju da Srbija nije ničim ugrožena, iako je u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji.

Vučić je rekao da nije razumio riječ “solidarnost” u poruci EU, navodeći da Srbiju niko nije pitao kada je EU uvodila Rusiji sankcije ili Rusija njima kontrasanckije.

“Јe li moguće da ni krivi ni dužni, mi, koji nismo donosili odluku, koje ništa niko nije pitao, koji su `gledali u se i u svoje kljuse` – da budemo krivi jednima i drugima”, rekao je Vučić.

On je poručio da niko ne treba da očekuje da će Srbija, zbog sukoba sa kojima nema nikakve veze i ne učestvuje, osim što joj je iskreno žao zbog ljudskih gubitaka, prestati da se bavi sobom, razvojem i svojim interesima.

“Mi nećemo brinuti njihove brige, nego brige građana Srbije. Očekujem od Evrope da poštuje datu riječ da otvori poglava 32 i 35”, rekao je Vučić i pozvao privrednike u Srbiji da proizvode za svoju zemlju.

EK: Vučićeva izjava za pohvalu

U Evropskoj komisiji su pozdravili izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju. Neimenovani funkcioner EK je napomenuo da će zvaničan stav Brisel izneti tek nakon podrobne analize Vučićevih riječi.

“Vučićeva izjava da će se Srbija pridržavati preporuka Evropske unije i da neće podsticati izvoz hrane u Rusiju je nešto što zaslužuje pohvalu”, rekao je funkcioner Evropske unije koji je želio da ostane anoniman.

On je, međutim, dodao da će zvaničan stav Evropske komisije biti formulisan nakon uvida u čitav sadržaj Vučićeve konferencije za štampu i analize njegovih riječi.

U međuvremenu portparol komesara za proširenje Štefana Filea Petar Stano je na brifingu za novinare ponovio da Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da ne pokušavaju da iskoriste evropske sankcije Rusiji kako bi povećale sopstveni izvoz.

“To je veoma jasan stav koji su šefovi diplomatija zemalja članica doneli u petak prošle nedjelje i on i dalje ostaje na snazi”, rekao je Stano.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *