Vučić doputovao u Berlin, sa Angelom Merkel u ključnom trenutku

February 27, 2018, 10:57 am

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je tokom prepodneva u radnu posetu Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel, sa kojom se sastaje po 11. put, i to u trenutku kada je pitanje sporazuma Beograda i Prištine u vrhu agende gotovo svih evropskih zvaničnika i centara političke moći.

Aleksandra Vučića je, na berlinskom aerodromu, po sletanju dočekao počasni vod nemačke vojske, a, posle sastanka sa kancelarkom, njih dvoje će se, kako se očekuje, obratiti novinarima ranije popodne.

Prema najavama kancelarkinog kabineta, glavne teme sastanka biće bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomsko političke teme.

Srpski predsednik precizirao je uoči susreta s Angelom Merkel, za koju kaže da je “najvažniji i najveći evropski lider”, da u Berlin ide kako bi od kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

“Želim da vidim kako Merkelova gleda na to. Moje će biti više da slušam, ali ću naravno i reći interese Srbije”, rekao je Vučić.

Inače, predsednik Vučić doputovao je u Berlin nakon što je Merkelova od svoje stranke dobila jasnu podršku za koalicioni sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD).

Istovremeno, Merkelova je, prema oceni eksperata za spoljnu politiku, prava adresa za konsultacije o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Nemačka, naime, i dalje vodi ključne procese u EU, a i do sada je njena reč bila presudna i po pitanju napretka Srbije u pregovorima o priključenju, tačnije o tome šta sve Srbija treba da uradi da stigne do vrata EU.

Ne treba sumnjati da će Angela Merkel preneti predsedniku Vučiću stav i po pitanju Kosova i Metohije, odnosno sporazuma Beograda i Prištine.

Ako je reč o ekonomskim odnosima dve zemlje, ona, prema rečima predsednika Srbije, napreduje.

Vučić je, kako je rekao uoči puta u Berlin, zahvalan na tome što je danas 43.000 ljudi u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a bilo ih je 17.000 kada je on postao premijer.

Najavio je da će se taj broj dalje povećahvati “iz dana u dan”, jer će on u narednih dva ili tri meseca otvoriti tri ili četiri nemačke kompanije.

Ekonomska saradnja sa Nemačkom napreduje, politička je dobra, naglasio je predsednik Srbije.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *