Vučević: Srbi na Kosovu i Metohiji spremni da idu do kraja

June 4, 2023, 8:41 am

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je danas da su Srbi na Kosovu i Metohiji spremni da idu do kraja i po cijenu sopstvenog života.

Vučević je naveo da ko to ne razumije onda ne razumije ni šta je Kosovo i kakva je trenutna situacija, dodajući da niko ne treba da isprobava spremnost Vojske Srbije da zaštiti teritorijalni integritet države i srpski narod od protjerivanja.

“Srbi na Kosovu su veoma uznemireni, zabrinuti i spremni da idu do kraja. Ti ljudi nemaju više ni milimetar prostora. Nemaju gde da idu i nemaju čime drugim da se bave osim borbom za puko preživljavanje i čuvanje vekovnih ognjišta”, izjavio je Vučević za Televiziju Pink.

Prema njegovim riječima, to je surova realnost, koja mora da se razumije, kao što mora da se nađe put kako da se na miran način zaštite osnovna prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučević je ocijenio da je dobro kako su na posljednje događaje na sjeveru Kosmeta reagovali američki državni sekretar Entoni Blinken i ambasador SAD u Prištini DŽefri Hovenijer, dodajući da to ne znači da će Vašington promijeniti svoju stratešku poziciju prema Kosovu.

On smatra da ima prostora da pritisak međunarodne zajednice na /premijera samoproglašenog Kosova/ Aljbina Kurtija bude snažniji.

Vučević je upozorio da je veliki problem to što se Priština naoružava i dobija ozbiljno naoružanje iz Turske.

“Po prvi put je to ofanzivno naoružanje, koje može da predstavlja opasnost po našu državu. Rade na formiranju vojske Kosova. To se dešava na terenu dok se mi bavimo nekakvim skupovima. Oni se naoružavaju i spremaju da nam počiste narod sa Kosova i Metohije. Ali, mi imamo odgovor na to”, rekao je Vučević.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *