Vodostaji Kupe i Korane premašili osam metara

May 17, 2023, 6:45 am

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu premašili su osam metara i očekuje se da će biti ugrožen veliki broj kuća i poplavljene mnoge saobraćajnice, rečeno je u preduzeću “Hrvatske vode”.

– To su vrlo visoki vodostaji za grad Karlovac i očekuje se da će mnoge saobraćajnice u prigradskim dijelovima biti poplavljene, a nažalost, biće ugrožen i velik broj kuća – rekao je Tomislav Novosel iz “Hrvatskih voda”.

On je dodao da se očekivalo da će vodostaji biti iznad 800 centimetara u Karlovcu, pa se još juče u saradnji sa Hrvatskom vojskom radilo na nadvišenju najnižih dijelova u centru.

Za rijeku Koranu proglašena je vanredna situacija prošle noći.

Novosel je rekao da je vodostaj Kupe u 3.00 časa premašio 800 centimetara, a u 6.00 časova je bio 822 centimetara s tendencijom da dostigne 830 centimetara, prenose hrvatski mediji.

Vodostaji Korane i Kupe u Karlovcu jutros u 7.00 časova bili su 826 centimetra, što je veliki porast u odnosu na 23.00 časa kada je Korana bila na 761, a Kupa na 760 centimetara.

Una u Hrvatskoj Kostajnici dosegnula je jutros 486 centimetara u odnosu na 470 u ponoć, kao i Sava kod Јasenovca gdje je jutros u 7.00 časova izmjereno čak 836 centimetara, a u ponoć je vodostaj bio 825 centimetara.

U “Hrvatskim vodama” ne očekuju probleme jer su prognoze ublažene i nije palo puno kiše na slivu Save u Sloveniji, koliko je palo na slivu Kupe, Korane i Mrežnice u Hrvatskoj.

Velike štete do sada su pričinjene i u Varaždinskoj županiji, gdje su bujične vode poplavile podrume, saobraćajnice, oranice i njive.

Najteže je bilo u Stažnjevcu i Tužnome gdje je voda doprla do kuća, mještani su uklanjali stoku, a tek se tokom noći nivo vode počeo spuštati.

(Srna – Foto: TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *