Presuda u Strazburu korak ka legalizaciji eutanazije?

June 5, 2015, 8:32 am

Već više od godinu porodica Vensana Lambera, koji je posle saobraćajne nesreće 2008. godine ostao nepokretan sa paralizovanim rukama i nogama i teškim oštećenjem mozga, vodi pravnu bitku za njegovo pravo na život ili smrt, pošto njegova majka i supruga imaju različite stavove o tome, prenosi AFP.

Lamberova majka tvrdi da je njen sin samo hendikepiran i da bi bilo kakav pokušaj obustavljanja tretmana kojim se on održava u životu veštačkim putem doveo do “prikrivene eutanazije”, dok njegova supruga insistira da on ne bi želeo da ostane na aparatima, prenosi Tanjug.

Sudsko veće suda u Strazburu zaključilo je danas, sa 12 glasova prema pet, da odluka francuskog suda o obustavi intravenske ishrane Lambera ne krši evropska prava.

Pravna drama je počela u januaru 2014, kada su Lamberovi lekari, uz podršku njegove supruge i šest od njegovih osam braće i sestara, odlučili da mu isključe aparate za hranjenje i napajanje u skladu sa francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji iz 2005. godine.

Međutim, njegovi duboko pobožni katolički roditelji, polubrat i sestra su odmah podneli tužbu sudu i zaustavili taj plan.

Francuski vrhovni administrativni sud je u junu zaključio da je odluka o skidanju Lambera, za čiji oporavak nema nade, sa aparata za veštačko održavanje života, potpuno zakonita.

Tada su Lamberovi roditelji slučaj izneli Evropskom sudu za ljudska prava, koji je naložio Francuskoj da pacijenta održava u životu dok ne razmotri da li je odluka francuskog suda u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Eutanazija je nezakonita u Francuskoj, ali je predsednik Fransoa Oland obećao u svojoj predizbornoj kampanji 2012. godine da će to pitanje doći na dnevni red.

Francuski poslanici su u martu većinom glasali za zakon kojim bi se lekarima dozvolilo da pacijente u poslednjem stadijumu bolesti uvedu u dubok san koji se završava smrću.

Tim zakonom, takođe, želje ljudi da ne budu održavani u životu veštačkim putem ukoliko budu previše bolesni da odluče o tome, postaju pravno obavezujuće za lekare.

Asistirano samoubistvo je zakonito u Švajcarskoj, Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, kao i u američkim državama Vermont, Oregon i Vašington, podseća francuska agencija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *