Vlada RS utvrdila prijedlog ekonomske politike

December 21, 2014, 4:31 pm

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da Vlada trenutno razmatra po hitnom postupku Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM.

On je naveo da je budžetski okvir manji za 123 miliona KM u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžet.

Tegeltija je danas novinarima u Banjaluci rekao da bi oba ova dokumenta sutra trebalo da budu upućena u parlamentarnu proceduru.

“Kada je riječ o Prijedlogu ekonomske politike za narednu godinu sigurno je da će slijediti program rada Vlade koji obuhvata oporavak privrede i privredni rast, reformu javnog sektora, fiskalnu konsolidaciju, očuvanje socijalne sigurnosti i evropski put”, pojasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, realizacija ovih politika zahtijevaće i usvajanje znatnog broja reformskih zakona.

Tegeltija je naveo da bi suficit u budžetu za narednu godinu trebalo da iznosi 32 miliona KM.

“Domaći prihodi su planirani u iznosu od 1,588 milijardi KM. Naša prihodovna strana je dosta konzervativno planirana, jer smo veoma oprezni u procjeni kretanja bruto domaćeg proizvoda za narednu godinu koji bi trebalo da bude 1,9 odsto”, dodao je Tegeltija.

Ministar finansija je rekao da je rashodovna strana planirana u iznosu od 1,538 milijardi KM, što je dovoljno za nesmetano funkcionisanje svih institucija u Srpskoj koje se finansiraju iz budžeta.

“Nivo ličnih primanja i drugih prava biće zadržan na ovogodišnjem. Najveće uštede su napravljene na poziciji putovanja, smještaja i reprezentacije 33 odsto”, kaže Tegeltija i napominje da su umanjeni i grantovi za sedam miliona KM i izdaci za otplatu duga za 41,5 miliona KM.

On je naveo da će izdvajanja za “Željeznice Republke Srpske” biti u istom nivou kao i ove godine.

Tegeltija kaže da će iduće sedmice biti nastavljene konsultacije sa socijalnim partnerima o ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu.

“Nije bilo neke posebne saglasnosti na današnjem sastanku sa socijalnim partnerima o ekonomskoj politici. Vjerujem da ćemo u narednih nekoliko dana postići veći stepen saglasnosti o ovom dokumentu”, zaključio je Tegeltija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *