VIRUSNO OBOLJENJE PRIJETI KRAJINI: Više od 70 djece oboljelo od ospica

September 10, 2014, 1:19 pm

Brzo širenje

– To je virusno oboljenje, koje je u posljednje vrijeme jako zastupljeno u našoj općini. Važno je upozoriti na tu bolest jer može izazvati komplikacije kod male djece i trudnica. Morbile ili ospice su prisutne u našem kraju i samo je sreća što je bio raspust, pa da se nisu još više proširili po školama i vrtićima. Ovo oboljenje lako prelazi s djece tokom igre, jer se ovaj virus nalazi u sekretu nosa, grla, u krvi i urinu, tako da se lako prenosi kihanjem i dodirima. Apeliram na roditelje da razmisle o vakcinaciji djece i da se ne boje vakcinisati ih zbog raznih priča, jer je ovo upravo očit primjer da vakcina puno znači – rekla je dr. Jasmina Osmančević iz Doma zdravlja Cazin.

Dr. Osmančević dodaje da se bolest razvija u tri stadija.

– Prvi je kataralni stadij, koji liči na običnu prehladu, suze oči, krmelje, crvene su, curi iz nosa, javlja se opće malaksalo stanje, glavobolje i stomačne tegobe, što traje tri do četiri dana. Drugi stadij je osipni, koji traje 5 do 6 dana i tad se pojavljuju ospice, karakteristične za morbile. To su crvene ospice u nivou kože, a mogu da budu i sitne tačkice. Osip prvo ide iza uha na područje lica, a onda se širi na ruke, trup i noge – pojašnjava dr. Osmančević.

Dodaje da se često dešava da osip na licu nestaje, dok se još na nogama i tabanima pojavljuje.

Stadij osipa

– Nakon tog osipnog stadija, koji može da prođe bezazleno, samo s crvenilom, javlja se stadij rekovalescencije, odnosno povlačenja, koji traje 4-5 dana – zaključuje dr. Osmančević.

Moguće komplikacije

Zapaljenje pluća, noćni napadi teškog disanja, zapaljenja najsitnijih disajnih puteva, samo su neke od komplikacija do kojih mogu dovesti morbile. Ukoliko se bolest kod djeteta pojavi, roditelji obavezno trebaju potražiti liječničku pomoć.

Upozorenje Zavoda

Epidemija morbila u maju je proglašena u Kantonu Sarajevo, a već ranije pojavila se i na području srednje Bosne. Tada je Služba za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo upozorila na mogućnost daljnjeg širenja ospica, a razlog leži u činjenici, da ima dosta djece koja nisu vakcinisana.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *