Vegetarijanci imaju manji rizik od srčanih bolesti

September 12, 2022, 3:42 pm

Posljednjih godina porastao je interes za biljnom ishranom. Mnogi su ljudi postali vegetarijanci, a još više ih to želi učiniti, a klima i dobrobit životinja često su dio razloga za promjenu.

Postavlja se pitanje šta je sa zdravljem i da li je zdravije biti vegetarijanac?

Jarle Saebi Dibvik, student medicine na Univerzitetu u Oslu, sarađivao je s istraživačima Mette Svendsen i Dagfinom Auneom s Imperijal koledža u Londonu kako bi pregledali prethodne studije o vegetarijanskoj ishrani i kardiovaskularnim bolestima kako bi saznali više.

Istraživači su uzeli u obzir podatke iz 13 velikih populacionih studija koje su godinama pratile vegetarijance i nevegetarijance.

Vegetarijanci su definisani kao učesnici koji nisu jeli plodove mora ili meso životinja ili ptica. Međutim, mogli su jesti i jaja i mliječne proizvode.

Studije su obuhvatile gotovo 850.000 učesnika. Otprilike 115.000 njih razvilo je kardiovaskularnu bolest tokom perioda praćenja.

Od onih koji su se razboljeli, otprilike 30.000 imalo je ishemijsku bolest srca, poput angine i srčanog udara. Više od 14.000 doživjelo je moždani udar.

Ovi su podaci omogućili istraživačima da vide postoji li ikakva veza između vegetarijanske ishrane i razvoja srčanih bolesti.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.