Vašington: Sjeverna Koreja ima sposobnost da nuklearnim oružjem napadne SAD

October 8, 2015, 7:35 am

Uoči priprema Pjongjanga da obilježi 70-togodišnjicu vladajuće Radničke partije, raskošnom vojnom paradom u subotu, Gortnij je rekao da se slaže sa procjenama američkih obavještajnih službi da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje i sposobnost da sabije i napuni bojeve glave rakete koja bi mogle da stignu do teritorije SAD-a.

“Imamo saznanja da imaju sposobnost da stignu do SAD sa nuklearnim raketama”, tvrdi admiral Gortnij i dodaje da je “veoma teško predvidjeti ponašanje sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una”, ali da je američka vojska spremna da, u tom slučaju, reaguje, prenijela je agencija Rojters.

Istovremeno je Hjuman Rajt Voč pozvao Sjevernu Koreju da okonča prinudni rad, optužujući “represivni režim za predatorsku eksploataciju” pošto svoje stanovništvo prisiljava da besplatno radi da bi kontrolisali narod, održali privredu i ostali na vlasti.

Zamjenik direktora HRV za Aziju Fil Robertson primjetio je da “ukoliko Pjongjang zaista želi da proslavi osnivanje vladajuće partije, trebalo bi da zaustavi svoju predatorsku eksploataciju svoje radničke klase”, dodaje AFP.

Sjevernokorejska vladajuća Radnička partija priprema proslavu 70-togodišnjice od osnivanja sa velikom vojnom paradom i očekuje se da će tada pokazati svoj vojnu moć uz koncerte, predstave i izložbe, dok se nove statue preminulih sjevernokorejskih lidera postavljaju širom zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *